Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

UKM Semak Semula Larangan Saree & Cheongsam Dalam Kod Pemakaian Konvokesyen

Pada hujung minggu, poster etika pakaian untuk graduan dan pengunjung yang menghadiri majlis konvokesyen Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah dikongsi di sebuah platform media sosial.

Hantaran itu menimbul kritikan apabila universiti itu memasukkan imej dua wanita masing-masing memakai saree dan cheongsam, di bawah kategori pakaian yang dilarang.

Ini menyebabkan netizen menganggap bahawa pihak universiti telah melarang pakaian tradisional ini dipakai semasa majlis konvokesyen mereka.

Kecewa kerana Malaysia adalah Negara berbilang kaum tapi baju tradisional kaum lain tidak digalakkan.

Ramai yang beranggapan UKM telah mengeluarkan “etika berpakaian yang tidak sensitif dari segi budaya”, beberapa individu percaya panduan itu bertujuan untuk menghalang peserta daripada memaparkan terlalu banyak kulit.

Namun netizen berkata pakaian tradisional saree, cheongsam, kurti, atau hanfu mempunyai versi lengan panjang dan tidak mendedahkan kulit seperti yang diketahui umum.

Baca Juga: Anda Graduan Ijazah Kelas Pertama? Ini Cara Memohon Pengecualian Bayaran Balik PTPTN

Menurut mereka, ini bukanlah Malaysia yang berbilang budaya dan pelbagai di mana ramai daripada mereka dibesarkan. Dan adalah tidak boleh diterima untuk cuba mengajar pakaian budaya lain.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menyemak semula garis panduan kod pakaian majlis konvokesyennya

Susulan kritikan itu, etika kod pakaian yang disiarkan di laman web rasmi UKM Konvo telah diturunkan dan digantikan dengan kod etika tanpa gambar di laman web itu.

Sumber: ukm.my

Garis panduan baharu itu kini menyatakan bahawa graduan boleh memakai “baju kebangsaan” (pakaian kebangsaan) tetapi tidak menyatakan jenis yang dibenarkan.

Total
0
Shares
Related Posts