Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Thailand Negara Asean Pertama Yang Iktiraf Kahwin Sejenis

Thailand akan menjadi negara pertama di Asia Tenggara yang membenarkan perkahwinan sejenis, berikutan dewan perwakilannya meluluskan rang undang-undang kesaksamaan perkahwinan dalam bacaan terakhirnya hari ini.

Senat Thai menyaksikan 130 senator mengundi menyokong rang undang-undang itu dengan empat lagi mengundi menentangnya dan 18 berkecuali.

“Undang-undang kesaksamaan perkahwinan baru Thailand ialah kejayaan untuk keadilan dan hak asasi manusia,” kata ahli hak asasi manusia Fortify Rights, Mookdapa Yangyuenpradorn.

“Perjalanan ke tahap ini adalah panjang dan penuh dengan cabaran, tetapi undian hari ini untuk memastikan kesaksamaan perkahwinan menandakan detik bersejarah yang patut diraikan.”

Peringkat seterusnya ialah Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin akan meminta perkenan diraja dan selepas itu ia akan diwartakan. RUU itu kemudiannya akan diluluskan menjadi undang-undang selepas 120 hari.

Versi akhir RUU itu menggantikan perkataan jantina dalam Kanun Sivil dan Komersial seperti “suami” dan “isteri” serta “lelaki” dan “wanita” dengan perkataan neutral jantina seperti “pasangan” dan “orang”.

Ini memberi pasangan LGBTQ+ hak untuk berkahwin, kebajikan, pengambilan anak, kebenaran penjagaan kesihatan, pengurusan bersama harta, warisan dan akses kepada faedah pasangan seperti potongan cukai dan pencen kerajaan.

Ia juga menangani perkahwinan kanak-kanak dengan menaikkan umur minimum persetujuan untuk berkahwin kepada 18 tahun.

Total
0
Shares
Related Posts