Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Tahun 536 Adalah Terburuk Dalam Sejarah Dunia

2020 telah dikatakan zaman kegelapan moden apabila wabak Covid-19 melanda dunia. Walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang tahun terburuk yang dicatatkan dalam sejarah manusia terdapat banyak pilihan untuk dipilih:

Tahun 1349 kita menyaksikan ramai orang mati akibat wabak ‘Black Death‘ dengan membunuh separuh penduduk Eropah.

Pada tahun 1520 wabak cacar memusnahkan benua Amerika dan membunuh antara 60 dan 90 peratus penduduk asal benua itu. Pada tahun 1918, Selesema Sepanyol membawa kepada kematian lebih 50 juta orang.

Kekejaman rejim Hitler pada tahun 1933 sering didakwa sebagai titik perubahan dalam sejarah moden. Walau bagaimanapun, ahli sejarah sebulat suara dalam pilihan mereka bahawa Tahun terburuk dalam sejarah mudah disandang menjelang tahun 536.

Ini kerana pada tahun 536 merupakan tahun dimana bumi dilitupi kabus misteri yang membuat bumi gelap selama 18 bulan.

Dunia Gelap selama setahun

Seorang profesor Harvard Michael McCormick berkata bahawa tahun paling teruk untuk hidup ialah 536.

Tahun itu bermula dengan kabus tebal yang dikatakan daripada letusan gunung berapi sehingga menjerumuskan Eropah, Timur Tengah dan sebahagian Asia ke dalam kegelapan selama hampir 2 tahun.

“ia adalah permulaan salah satu tempoh yang paling teruk dalam hidup, jika bukan tahun yang paling teruk.”

Michael McCormick

Apabila McCormick berkata 536 adalah tahun paling teruk untuk hidup, dia bercakap mengenainya permulaan tempoh paling teruk untuk hidup. Akan tetapi apa yang dimaksudkan adalah perkara yang bakal berlaku selepas itu.

536 Adalah masa terburuk untuk hidup?

Jadi apa yang buruk tentang tahun tersebut yang menyebabkan manusia sukar untuk terus hidup?

Seorang ahli sejarah Procopius menulis tentang tahun :

“Matahari memberikan cahayanya tanpa terang, sama seperti bulan sepanjang tahun.”

Letusan gunung berapi yang mengeluarkan debu sehingga menutup cahaya matahari selama 18 bulan di bahagian penting dunia, termasuk Eropah dan Asia.

Bukan itu sahaja, suhu bumi untuk tahun itu ialah 1°C — 2°C sehinggakan salji turun di China, manakala kebanyakan Eropah mengalami kesejukan, membunuh tanaman mereka atau menghalang mereka daripada berkembang.

Baca Juga: Wabak Menari: Penyakit Misteri Pada Tahun 1518

Ini menyebabkan kegelapan selama lebih daripada 2 tahun tidak kira siang atau malam.

Semua ini mengakibatkan kemusnahan kepada tanaman, yang membawa kepada kebuluran. Kabus meliputi seluruh Eropah dan Asia. Difahamkan lebih daripada 80% penduduk negara itu terpaksa kelaparan.

Kabus menyekat sepenuhnya sinaran matahari ke Bumi, yang menyebabkan suhu menjadi lebih rendah merentasi sebahagian besar dunia, terutamanya Eropah dan Asia.

Wabak disebabkan debu gunung berapi.

Letusan gunung berapi pada tahun 536 menyebabkan krisis iklim dan kebuluran, kemudiannya membawa wabak pada tahun 541.

Wabak itu menyebabkan demam, bengkak, dan khayalan. Wabak ini dipanggil Wabak Justinian. Penyakit itu mendakwa menghapuskan seramai 50 juta orang.

Wabak menghapuskan 40% penduduk hanya di Constantinople hanya dalam masa empat bulan. Wabak ini terus muncul di Eropah dan dunia Mediterranean selama berabad-abad.
Penyakit yang sama ini juga kembali pada abad ke-14 sebagai Wabak Hitam.

Letusan gunung berapi Kratakau menjadi punca gelapnya dunia?

Menurut para pekaji sejarah, gunung berapi Krakatau telah mengeluarkan letusan yang paling kuat yang pernah disaksikan oleh manusia dalam seluruh sejarah kita. Malah, letusan itu dikatakan sebesar 2000 juta ton bom atom.

Manuskrip kuno dari China memperincikan peristiwa tersebut, ia digambarkan guruh, kilat, gegaran, dan kegelapan, yang kemudiannya diikuti dengan banjir besar. Rekod Cina juga menyatakan bahawa selepas bencana itu, pulau Jawa telah terbelah dua dan pulau Sumatera telah lahir.

Malah, sampel teras ais mengenal pasti Krakatoa sebagai ‘punca’ utama letusan itu berlaku. Ini kerana paras asid sulfurik yang tinggi yang terdapat di kedua-dua kutub adalah bukti awan abu yang meluas merentang tepat di seluruh planet ini.

Ini seterusnya menunjukkan bahawa Krakatau bertanggungjawab terhadap bencana pada era itu.

Walau bagaimanapun, punca sebenar kenapa bencana itu berlaku masih tidak ketahui sehingga sekarang.

Sumber: LANL, History & Science

Total
0
Shares
Related Posts