Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Wabak Menari: Penyakit Misteri Pada Tahun 1518

Pada musim panas 1518, sesuatu yang aneh berlaku di bandar Strasbourg, yang kini dikenali sebagai wilayah Alsace di Perancis.

Pada bulan Julai tahun itu, seorang wanita bernama Frau Troffea dan 34 orang yang lain telah mula menari di jalanan selama seminggu tanpa sebab yang jelas.

Bukan di jalanan sahaja, mereka juga menari di rumah dan di tempat kerja mereka. Penari-penari yang seolah-olah seperti ‘dirasuk‘ itu menari berterusan sehingga mereka tidak berhenti untuk makan, minum atau berehat.

Baca Juga: Asal Nama ‘Bluetooth’ Daripada Vikings?

Malah, perkara itu merebak seperti wabak sehingga ke bandar-bandar lain dengan ratusan orang yang terjejas. Takut dan keliru, pihak berkuasa tempatan tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Dalam percubaan untuk menghentikan wabak itu, mereka mengurung penari-penari di rumah, tetapi mereka masih menari sehinggakan mereka menari ketika dalam tidur mereka.

Peristiwa ini dikenali sebagai Wabak Menari 1518. Peristiwa yang telah membuat ratusan orang telah rebah dan mati akibat menari sehingga keletihan.

Peristiwa ini adalah salah satu perkara paling pelik yang pernah berlaku di dunia. Namun, apa yang menyebabkan orang menari sehingga mati?

Apakah yang menyebabkan wabak menari itu berlaku?

Tiada siapa yang pasti. Ada yang mengatakan bahawa ia adalah jangkitan virus yang menyebabkan orang ramai mengalami kecelaruan dan sawan. Yang lain percaya bahawa ia disebabkan oleh makanan yang tercemar. Walau apa pun puncanya, wabak tarian itu adalah satu peristiwa yang pelik dan menakutkan buat penduduk Strasbourg.

Wanita disalahkan kerana membawa wabak tersebut?

Seorang ahli kimia dan pakar perubatan Paracelsus mengelar wabak tarian itu sebagai “Choreomania” dalam buku tentang Frau Troffea.

Paracelsus mendakwa bahawa suami Frau membencinya apabila dia menari. Oleh itu beliau menganggap bahawa wanita itu telah mula menari untuk mengganggu suaminya.

Malah, beliau beranggapan bahawa wabak menari itu adalah akibat daripada penyakit mental daripada isteri yang tidak bahagia. Secara keseluruhannya, Paracelsus menyalahkan Frau Troffea dan wanita.

Histeria massa?

Satu teori popular kenapa perkara itu berlaku adalah histeria besar-besaran, mungkin disebabkan oleh tekanan hidup dalam masa pergolakan politik dan sosial.

Mengikut sumber moden. Histeria massa ditakrifkan sebagai:

Tingkah laku, pemikiran dan perasaan atau gejala kesihatan yang luar biasa dikongsi di kalangan sekumpulan orang. Orang yang terjejas oleh histeria massa: biasanya percaya sesuatu yang khusus telah mencetuskan gejala mereka.

Healthline

Ini bermakna mangsa terperangkap dalam emosi dengan apa yang mereka saksikan, sehingga mereka mula menari tanpa disedari.

Penyakit misteri

Para pengkaji mengesyaki bahawa wabak itu berlaku atas sebab semula jadi. Kata mereka, penari itu menghidap telah diracuni oleh sejenis kulat dan menyebabkan mereka menari.

Berbeza dengan histeria massa, teori ini memberi bayangan bahawa penyakit itu disebabkan oleh patogen (virus) dan bukannya disebabkan penyakit psikologi.

Walau bagaimanapun, punca wabak itu masih menjadi misteri sehingga ke hari ini. Walau apa pun puncanya, Wabak Menari 1518 adalah satu peristiwa yang pelik dan menarik dalam sejarah perubatan, dan peringatan tentang kuasa minda manusia.

Sumber: publicdomainreview, britannica, healthline

Total
0
Shares
Related Posts