Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Asal Nama ‘Bluetooth’ Daripada Vikings?

Teknologi Bluetooth boleh dijumpai dipelbagai peranti daripada telefon, komputer, tertikus, papan kunci dan banyak lagi . Ciri itu membolehkan anda menyambung peranti anda tanpa menggunakan wayar. Tetapi pernahkah anda terfikir dari mana asalnya nama “Bluetooth”?

Harald Bluetooth: Penyatuan Scandinavia

Siapa sangka nama ‘bluetooth’ telah wujud dari abad ke-10?

Nama “Bluetooth” berasal daripada Raja Denmark abad ke-10 Harald Bluetooth, yang terkenal dengan usahanya untuk menyatukan Denmark dan Norway. Serupa dengan cara Bluetooth hari ini iaitu menyatukan peranti yang berbeza.

Harald ialah anak kepada Raja Gorm the Old, yang memerintah Denmark dari akhir abad ke-9. Harald menjadi raja Denmark pada akhir 960-an, dan pemerintahannya ditandai dengan beberapa siri kemenangan ketenteraan dan pakatan yang meluaskan pengaruh Denmark di luar sempadannya.

Salah satu pencapaian Harald yang paling ketara ialah peranannya dalam penyatuan Norway dan Denmark. Pada tahun 970, beliau mengalahkan pemerintah Norway Haakon Sigurdsson dalam Pertempuran Hjörungavágr. Harald kemudiannya bertapak di Norway, akhirnya membawa kepada penyatuan kedua-dua negara di bawah pemerintahannya.

Apa kena mengena nama dengan teknologi?

Jadi, bagaimanakah seorang raja Viking dari seribu tahun dahulu mempunyai hubung kait dengan teknologi moden? Jawapannya terletak pada Jim Kardach, seorang jurutera Intel yang merupakan sebahagian daripada pasukan yang membangunkan teknologi “Bluetooth”.

Pada pertengahan 1990-an, Kardach sedang mengusahakan projek untuk mencipta standard komunikasi jarak dekat yang membolehkan peranti menyambung dan berkongsi data tanpa kabel. Projek itu dipanggil “MC-link,” tetapi Kardach dan pasukannya memerlukan nama yang lebih menarik untuk pengguna.

Baca Juga: Bagaimana Mutiara Terhasil & Mengapa Harganya Mahal?

Pada masa yang sama, Kardach sedang membaca buku tentang Viking dan terjumpa kisah Harald Bluetooth. Sejarah Harald menyatukan kumpulan yang berbeza dan keupayaannya untuk merapatkan halangan komunikasi antara orang ramai telah memberikan idea kepada Kardach, dan dia telah mencadangkan “Bluetooth” sebagai nama baharu untuk teknologi itu.

Logo “Bluetooth” menggunakan abjad Nordic

Untuk melengkapkan penjenamaan projeknya itu, Kardach mencadangkan penggunaan abjad “nordic” untuk logo projek.

Susulan itu, Kardach telah menggunakan abjad “H” dan “B,” huruf awal Harald Bluetooth. Kini, logo “bluetooth” telah menjadi salah satu simbol yang paling dikenali di dunia, dan nama “Bluetooth” telah menjadi sinonim dengan sambungan wayarles.

Kesimpulannya, nama “Bluetooth” mempunyai asal usul daripada Raja Harald Bluetooth dari zaman Viking. Namanya kini telah menjadi sebahagian daripada teknologi moden, menghubungkan peranti dan orang dengan cara yang tidak pernah dia bayangkan seribu tahun yang lalu.

Sumber: bluetooth, thecollector

Total
0
Shares
Related Posts