Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Bagaimana Mutiara Terhasil & Mengapa Harganya Mahal?

Rupanya ini sebab mutiara mahal…

Mutiara merupakan salah satu perhiasan wanita yang unik dan cantik. Tahukah anda mutiara telah digunakan sebagai perhiasan sejak kira-kira 2300 SM lagi?

Sepanjang zaman, mutiara telah digunakan dari perubatan kepada seni perhiasan. Namun, bagaimana mutiara terhasil dan kenapa harganya begitu mahal?

Tindakbalas semulajadi untuk menghindar ancaman

Mutiara terbentuk di dalam cangkerang moluska tertentu, seperti tiram dan kerang, sebagai mekanisme pertahanan terhadap perengsa. Apabila objek asing, seperti butiran pasir atau parasit, memasuki cengkerang moluska, ia akan bertindak balas dengan menyalut perengsa dengan lapisan bahan yang dipanggil nacre, yang akhirnya membentuk mutiara.

Dua jenis mutiara: semulajadi & kultur

Terdapat dua jenis mutiara: semulajadi dan kultur. Mutiara asli berlaku secara kebetulan, manakala mutiara kultur dicipta dengan memasukkan objek kecil ke dalam moluska untuk merangsang pengeluaran nacre.

Warna, bentuk dan saiz mutiara bergantung kepada pelbagai faktor seperti jenis moluska dan kualiti air. Kilauan ditentukan oleh ketebalan dan kualiti lapisan nacre.

Rekod Terawal sebagai hadiah kerabat diraja China

Rekod terawal mutiara yang digunakan boleh dikesan kembali pada sekitar 2300 SM, apabila mutiara dipersembahkan kepada kerabat diraja China sebagai hadiah istimewa. Bukan itu sahaja, mutiara juga sangat dihargai oleh orang Mesir, Yunani dan Rom.

Dikatakan mutiara digunakan untuk menghiasi pakaian diraja Mesir, bahkan digunakan ketika pengebumian firaun, Tutankhamun.

Malah, Julius Caesar dikatakan telah memberikan mutiara bernilai lebih daripada $100,000 dalam mata wang hari ini kepada “Servilia” perempuan simpanannya.

Tapi kenapa ia begitu mahal?

Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kos mutiara yang tinggi kerana kesukaran untuk dicari, dan masa dan usaha yang diperlukan untuk menghasilkan mutiara yang berkualiti tinggi.

Ini kerana mutiara hanya ditemui dalam jenis tiram dan kupang tertentu yang hidup di persekitaran lautan tertentu. Ini menjadikan mereka lebih sukar untuk diambil lalu meningkatkan nilai mereka.

Baca Juga: Adakah Bahasa Mempengaruhi Cara Kita Berfikir?

Malah, kualiti mutiara bergantung kepada beberapa faktor, termasuk saiz, bentuk, kilauan dan warnanya. Menghasilkan mutiara berkualiti tinggi memerlukan kesabaran dan perhatian.

Mutiara yang dikultur, memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk menghasilkan mutiara yang seragam dari segi saiz, bentuk dan warna.

Penciptaan mutiara adalah proses yang menarik dan misteri yang berlaku jauh di bawah permukaan laut. Sama ada ia semulajadi atau kultur, mutiara dihargai kerana kecantikannya.

Sumber: timelesspearl, ancientorigins, national history museum

Total
0
Shares
Related Posts