Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Rosmah Mansor Didapati Bersalah Dalam Kes Rasuah Hibrid solar

Tidak lama selepas bekas perdana menteri Najib Razak yang disabitkan dengan tujuh pertuduhan rasuah dana daripada SRC International Sdn Bhd. Isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, telah menemui nasib yang sama di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur atas penglibatannya dalam skandal rasuah hibrid solar Sabah bernilai RM1.25 bilion.

Perbicaraan beliau bermula lebih kurang jam 9.00 pagi semalam di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, dan di ketuai oleh Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

Rosmah Mansor didapati bersalah dalam skandal rasuah Hibrid Solar

Rosmah didapati bersalah meminta rasuah bernilai RM187.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin melalui bekas pembantunya Rizal Mansor, sebagai ganjaran untuk rundingan terus dengan pihak Kementerian Pendidikan bagi memperoleh Projek Sistem Hibrid Solar Photovoltaic (PV) Bersepadu.

Gambar sekadar hiasan, Photo by Possessed Photography on Unsplash

Projek itu bertujuan untuk membekalkan 369 sekolah di kawasan luar bandar Sabah dengan tenaga boleh diperbaharui, projek itu juga termasuk penyelenggaraan genset/diesel dan operasi penjana solar, dengan nilai gabungan RM1.25 bilion.

Menurut Hakim Zaini, tertuduh gagal menafikan andaian bahawa dia tidak menerima sebarang rasuah yang dikeluarkan kepadanya oleh pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin, melalui bekas pembantunya Datuk Rizal Mansor.

“Pembelaan tidak mempunyai bukti yang boleh dipercayai dan bukti tidak berasas yang menimbulkan keraguan munasabah.

Dia disabitkan bersalah menerima rasuah sebanyak RM187.5 juta, selain dua yang lain berjumlah RM6.5 juta, kerana berjaya mendapatkan kontrak kerajaan Jepak Holdings Sdn Bhd melalui rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan. Kesalahan itu dilakukan antara 2016 dan 2017, dengan pertuduhan di bawah Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Didenda RM970 juta & Penjara 10 tahun

Rosmah Mansor
Sumber: Wikipedia

Rosmah telah dijatuhi hukuman penjara 10 tahun, berserta denda RM970 juta sebagai ganti hukuman penjara 30 tahun tambahan.

Baca juga: Rayuan Akhir Gagal, Najib Razak Dipenjara Hari Ini

Bagaimanapun, ini tidak bermakna hukuman terhadap Rosmah akan dimulakan serta-merta kerana Hakim Zaini membenarkan Rosmah untuk memfailkan penangguhan hukuman seperti yang dilakukan suaminya pada 2021.

Saya menangguhkan hukuman penjara dan denda sehingga rayuan tertuduh di Mahkamah Rayuan selesai, Jaminan RM2 juta yang dibuat sebelum ini dilanjutkan dengan syarat yang sama sehingga rayuan selesai

Hakim Mohamed Zaini Mazlan

Sumber: Astro Awani, Bernama

Total
0
Shares
Related Posts