Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Pembunuh Pakai Kulit Manusia Pencetus Filem Bunuh

Seram kalau pembunuh macamni masih hidup…

Apabila menonton filem genre pembunuhan, mesti korang terfikir macam mana seorang direktor filem boleh menjadi kreatif untuk mencipta persekitaran pembunuh dan cara pembunuhan yang mengerikan?

Seperti filem The Texas Chainsaw Massacre, Leatherface, dan The Silence of the Lambs. Ketiga-tiga filem terkenal ini mempunyai pembunuh yang sama.

Mungkin anda rasa mereka mencuri idea satu sama lain akan tetapi, kesemua filem itu sebenarnya mendapat inspirasi daripada jenayah ngeri yang dilakukan oleh seorang lelaki Edward Gein.

Siapa pembunuh bernama Edward Gein?

pembunuh

Edward Gein didapati bersalah atas pembunuhan dua wanita pada akhir 1950-an. Disifatkan sebagai lelaki yang disenangi tetapi ganjil, Gein tinggal di rumah ladang terpencil di pinggir bandar kecil Plainfield, Wisconsin.

Baca Juga: Jeffrey Dahmer: Pembunuh Bersiri Milwaukee

Gein melakukan pekerjaan pelik di sekitar bandar termasuk menjaga anak. Bapanya seorang peminum alkohol yang ganas dan ibunya seorang fanatik agama. Gein terkenal dengan pengabdiannya kepada ibunya, yang mendominasi hidupnya dan mengajarnya bahawa wanita adalah jahat.

Penemuan awal pembunuhan

Pada tahun 1957, seorang wanita bernama Bernice Worden, yang bekerja di sebuah kedai perkakasan tempatan, dilaporkan hilang apabila mesin tunainya didapati terbuka dengan kesan darah di lantai.

Anak lelakinya, Frank, melaporkan bahawa Gein adalah orang terakhir yang dilihat bersamanya. Keraguan timbul selepas polis mengetahui Gein membeli produk antifreeze dengan jumlah yang banyak. Polis kemudian mengeledah rumahnya atas pembelian tersebut.

Baca Juga: 5 Jenayah Misteri Yang Masih Belum Dirungkai

Ketika mengeledah rumah Gein, polis melihat tubuh Bernice Worden tergantung dan dipenggal dengan terbalik. Mayat tersebut juga ditembak dengan senapang kaliber 22, dan semua organnya dikeluarkan.

Gein ingin menjadi Ibunya ketika mati

Lima kepala manusia dan empat tengkorak di atas rak, topeng yang diperbuat daripada muka manusia, tiang katil dengan tengkorak; kerusi yang diperbuat daripada kulit manusia, korset kulit dan bingkap yang diperbuat daripada kulit kaki, tali pinggang yang diperbuat daripada puting wanita dan tali serut langsir yang diperbuat daripada bibir manusia: mereka telah menemui rumah ‘Psycho’ sebenar.

“Sesetengah daripada mereka (topeng) memakai gincu dan kelihatan semula jadi. Jika anda mengenali mereka, anda akan dapat mengenali mereka.”

Apabila polis menangkap Gein, dia mengaku jenayahnya. Dia telah membunuh dua wanita dan menggali beberapa mayat dari tanah perkuburan tempatan, didorong oleh keinginannya untuk memakai “sut wanita” dan menjadi ibunya selepas kematiannya.

Tamat pembunuhan ngeri Gein

Dia kemudiannya didakwa atas satu pertuduhan pembunuhan Bernice Worden. Bagaimanapun, dia dianggap tidak layak untuk dibicarakan selepas disahkan menghidap skizofrenia dan kompleks Oedipus yang melampau.

Gein kemudiannya dimasukkan ke Institut Kesihatan Mental Mendota, di mana dia menghabiskan sisa hidupnya sebelum meninggal dunia akibat kanser paru-paru pada tahun 1984. Secara ironisnya dia membuat kenyataan berikut semasa berada di institut itu,

Saya suka tempat ini, semua orang melayan saya dengan baik, tetapi sesetengah daripada mereka agak gila.

Ed Gein

Memandangkan keadaan mentalnya yang kompleks dan jenayah ngeri yang dilakukan, tidak mengejutkan apabila mengetahui bahawa Gein mengilhamkan banyak filem seram popular seperti ‘Psycho’, ‘Texas Chainsaw Massacre’ dan ‘Silence of the Lambs’. Ed Gein disenaraikan sebagai pembunuh bersiri paling aneh di Amerika.

Sumber:

All That’s Interesting. “The Story Of Ed Gein — The Killer Who Used Human Body Parts In Strange Ways.” All That’s Interesting, All That’s Interesting, 17 May 2020, http://allthatsinteresting.com/edward-gein.

TheInfographicsShow. YouTube, YouTube, 2 May 2018, www.youtube.com/watch?v=wmW4K1xkvoQ.

Total
0
Shares
Related Posts