Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

5 Jenayah Misteri Yang Masih Belum Dirungkai

Scary…
Jenayah

Di mana ada undang-undang, akan sentiasa ada yang memilih untuk melakukan jenayah seperti membunuh.

Jenayah itu mungkin dilakukan kerana cinta, duit, gila, atau mungkin individu itu tidak bermoral. Jadi tidak hairanlah jika terdapat banyak penjenayah berprofil tinggi di seluruh dunia yang terlepas dari tangkapan oleh pihak berkuasa.

Berikut adalah 5 misteri jenayah yang masih tidak dapat dirungkai.

The Doodler

Sumber: Wikipedia

Pada Januari 1974 dan Jun 1975 di San Fransisco lima lelaki homoseksual dibunuh dalam siri pembunuhan oleh seorang pembunuh yang dikenali sebagai The Doodler.

Kelima-lima lelaki itu mempunyai kesan tikaman yang sama pada mereka, dan kelima-limanya ditemui di sekitar kawasan Ocean Beach.

Dia mendapat nama samaran “The Doodler” kerana dia nampaknya akan melakar mangsanya sebelum tidur dengan mereka dan kemudian membunuh mereka.

Walaupun polis memadankan dua serangan berasingan ke atas lelaki gay muda dengan kes The Doodler, pembunuhan akhirnya berhenti, dan jejak menjadi sejuk.

Bagaimanapun, minat awam diperbaharui pada 2019 selepas Pembunuh Negeri Emas ditangkap pada 2018 menggunakan metodologi DNA baharu.

Polis mengeluarkan lakaran komposit berusia digital dan audio panggilan telefon tanpa nama yang melaporkan mayat pertama yang mereka disyaki sebagai The Doodler, kepada orang ramai, bersama-sama dengan anugerah $100,000 untuk berita yang membawa kepada penangkapan atau penahanannya.

The Baby Sitter

The Baby Sitter dikenali sebagai Pembunuh Kanak-Kanak Daerah Oakland, pembunuh bersiri ini dikaitkan dengan kematian sekurang-kurangnya empat kanak-kanak di Oakland County, Michigan, antara Februari 1976 dan Mac 1977.

Daripada empat mangsa yang disahkan pengasuh bayi, dua lelaki dan dua perempuan – semuanya berumur antara 10 dan 13 tahun – dan semuanya hilang di luar rumah mereka.

Walaupun polis kemudiannya dapat menemukan beberapa sampel DNA pelaku utama mereka dengan sampel yang diambil daripada beberapa mayat mangsa, mereka tidak boleh memadankan ini dengan sesiapa yang berkaitan dengan kes itu sebagai suspek.

Identiti pembunuh masih tidak diketahui sehingga hari ini.

The Canal Pusher

Jenayah
Photo by Tuna Ekici on Unsplash

Di Manchester, England, ada yang mengesyaki bahawa bandar itu telah berada di bawah momok pembunuh bersiri sejak sekian lama – The Canal Pusher.

Polis Greater Manchester memberitahu akhbar Daily Star Sunday bahawa, antara 2008 dan 2014, mereka telah menarik 85 mayat dari terusan dan laluan air Manchester.

Walaupun kebanyakan mayat ini dikaitkan sebagai kematian akibat kemalangan, koroner merekodkan 28 kes terbuka di mana punca kematian tidak dapat ditentukan. Terdapat keraguan yang munasabah mengenai keadaan sekitar kematian ini.

Pun begitu, tiada pertunjuk baharu yang telah ditemui untuk mengenal pasti profil untuk The Canal Pusher.

The Freeway Phantom

Sumber: Wikipedia

Pada April 1971 dan September 1972, satu siri pembunuhan menggegarkan Washington D.C. apabila enam gadis kulit hitam dibunuh dengan kejam.

Memandangkan media menggelarnya sebagai Lebuh Raya Phantom, pembunuh bersiri ini tidak pernah ditangkap.

Walaupun menerima banyak panggilan dan petunjuk, pasukan petugas polis yang ditubuhkan untuk menyelesaikan kes itu tidak dapat mengenal pasti sesiapa sebagai orang yang bertanggungjawab atas pembunuhan itu.

Setiap daripada lima mayat mangsa ditemui di tepi lebuh raya I-295, dan mangsa kelima, Brenda Woodward, ditutup dengan kot yang mengandungi nota sejuk di dalam poket, yang berbunyi:

Ini adalah rasa bersalah saya terhadap orang ramai, terutamanya wanita. Saya akan mengaku yang lain apabila anda menangkap saya, jika anda boleh! Freeway Phantom

Sejak pembunuhan terakhir, banyak fail kes dan nota di Freeway Phantom telah hilang.

Ini disebabkan oleh polisi Jabatan Polis Washington D.C. tidak membuat salinan mengenai fail kes dan hanya diselenggara oleh detektif yang ditugaskan secara aktif untuk kes itu.

Zodiac Killer

Sumber Wikipedia

Zodiac Killer adalah pembunuh bersiri berprofil tinggi yang pernah wujud, dan pastinya yang paling terkenal untuk tidak pernah ditangkap.

Pembunuh Zodiac mencetuskan keganasan di seluruh Amerika Syarikat dengan pembunuhan dan sifir kod yang tidak boleh dipecahkan yang digunakannya untuk mengejek polis dan akhbar.

Beroperasi di Kawasan Teluk San Fransisco, Zodiac Killer menyasarkan lorong pencinta, selalunya menggunakan senjata api atau pisau untuk membunuh mangsanya.

Dia memulakan pembunuhannya pada Disember 1968, dan kali terakhir dilihat pada Oktober 1969.

Selepas pembunuhannya, Zodiac akan menggembar-gemburkan hasil kerja tangannya kepada akhbar dan mengejek polis yang tidak cekap menangkapnya melalui beberapa siri surat berkod yang dihantar tanpa nama kepada kedua-dua akhbar dan polis.

Sumber: grunge, manchesterfinest, Wikipedia

Total
0
Shares
Related Posts