Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Anime Pertama Wujud Sejak Tahun 1907?

Anime dikenali sebagai animasi buatan Jepun, yang kini berkembang menjadi satu bentuk budaya popular, dengan peminat yang ramai. Anime bukan sahaja dilihat sebagai alat hiburan, malah kebanyakan orang menganggap anime sebagai satu pengajaran, kerana ceritanya sering memberi inspirasi.

Apabila bercakap tentang anime, mungkin anda akan terfikir tentang anime seperti astroboy, sailormoon, dragon ball.

Tetapi tahukah anda anime telah wujud sejak tahun 1907 lagi?

Anime pertama hanya berdurasi empat saat

Anime pertama yang dicipta adalah “Katsudo Shashin” atau “Moving Picture,” pada tahun 1907. Filem pendek yang hanya berdurasi itu memaparkan tulisan seorang budak lelaki. perkataan “gambar bergerak”.

Walau bagaimanapun, disebabkan tidak dianggap sebagai ‘anime’ memandangkan ia hanya berdurasi beberapa saat sahaja. Malah, pencipta Katsudo Shashin tidak diketahui.

Selain Katsudo Shashin, Namakura Gatana dianggap sebagai anime pertama.

Filem animasi pertama “Namakura Gatana,” dan ia diterbitkan oleh seorang lelaki bernama Junichi Kouchi. Filem ini sering digambarkan sebagai anime tertua yang dicipta, dan ia disahkan telah dikeluarkan pada 30 Jun 1917.

Ia mengenai seorang samurai yang bermain-main dengan pedangnya yang tumpul.

Filem ini berjaya menjadi titik utama kepada industri animasi di Jepun. Pada tahun 1920-an dan 1930-an, animator Jepun mula bereksperimen dengan menghasilkan lebih banyak filem anime dengan adaptasi cerita rakyat dan mitos.

Baca Juga: 6 Fakta Menarik Tentang Filem Interstellar

Walau bagaimanapun, hanya pada tahun 1960-an barulah anime benar-benar menjadi satu trend di Jepun.

Osamu Tezuka pencipta Astro Boy

Salah seorang tokoh paling penting dalam sejarah awal anime ialah Osamu Tezuka, yang juga dikenali sebagai “godfather anime.” Ciptaannya yang paling terkenal ialah “Astro Boy,” siri tentang robot yang mempunyai kebolehan luar biasa.

Malah, siri “Astro boy” merupakan satu kejayaan besar bagi industri animasi dijepun dan secara tidak langsung telah menjadikan anime sebagai satu bentuk hiburan yang sah di Jepun.

Anime menjadi fenomena global

Pada 1980-an dan 1990-an, anime mula mendapat populariti di luar Jepun. Ini sebahagiannya disebabkan oleh kejayaan siri seperti “Dragon Ball,” “Sailor Moon,” dan “Pokemon,” yang semuanya popular secara besar-besaran di seluruh dunia.

Hari ini, anime adalah fenomena global, dengan berjuta-juta peminat di seluruh dunia.

Sumber: sportskeeda, openculture

Total
0
Shares
Related Posts