Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Bedah Maksud Kerajaan Kleptokrasi, Perosak Negara

Kleptokrasi adalah satu bentuk kerajaan di mana mereka yang berkuasa menggunakan kedudukan mereka untuk memperoleh kekayaan dari sumber haram untuk kepentingan mereka sendiri.

Skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah contoh utama kleptokrasi. Syarikat pelaburan milik kerajaan itu ditubuhkan pada 2009 oleh kerajaan Malaysia dengan matlamat untuk menggalakkan pembangunan ekonomi. Bagaimanapun, ia kemudiannya mendedahkan bahawa berbilion dolar telah diselewengkan daripada syarikat itu oleh pegawai peringkat tinggi, termasuk bekas Perdana Menteri Najib Razak.

Dana itu digunakan untuk pembelian mewah seperti barang kemas, seni, dan hartanah, serta sumbangan kempen politik. Siasatan menunjukkan Najib dan sekutunya menggunakan dana ini untuk kepentingan peribadi mereka.

Adalah penting untuk mengambil perhatian bahawa untuk membanteras kleptokrasi memerlukan komitmen dan usaha jangka panjang daripada ‘aktor’ yang berbeza seperti kerajaan, masyarakat sivil, media dan organisasi antarabangsa.

Salah satu cabaran utama dalam memerangi kleptokrasi ialah keupayaan kleptokrat menyembunyikan keuntungan yang diperoleh secara haram merentasi sempadan antarabangsa. Mereka sering menggunakan syarikat dan akaun bank luar, serta syarikat shell, untuk menyembunyikan aset mereka dan mengelakkan pengesanan. Ini menyukarkan agensi penguatkuasa undang-undang untuk mengesan dan mendapatkan semula aset yang dicuri.

Baca Juga: Negara Malaysia, Negara Kleptokrasi & Pencuri

Namun, untuk memerangi kleptokrasi, pendekatan dari pelbagai aspek diperlukan. Salah satu strategi ialah memperkukuh institusi yang bertanggungjawab memerangi rasuah dan meningkatkan ketelusan dalam projek kerajaan. Perkara ini boleh dicapai melalui langkah-langkah seperti akses awam kepada maklumat kewangan daripada kerajaan.

Dengan meningkatkan ketelusan, lebih mudah untuk mengenal pasti dan mendedahkan aktiviti rasuah, menjadikannya lebih sukar bagi kleptokrat untuk beroperasi tanpa sebarang hukuman.

Walau bagaimanapun, negara perlu mengutamakan isu asas sosial dan ekonomi, seperti kemiskinan dan ketidaksamaan. Perkara ini membantu untuk mengurangkan potensi rasuah dan kleptokrasi.

Apabila rakyat bergelut untuk memenuhi keperluan hidup, mereka mungkin lebih cenderung untuk menerima rasuah atau menutup mata terhadap rasuah. Dengan menangani isu-isu asas ini, mungkin kita dapat menjadi negara bebas dari rasuah.

Sumber: On Kleptocracy, Malay mail, Chathamhouse

Total
0
Shares
Related Posts