Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Sejarah Konfrontasi Antara Malaysia & Indonesia

Seperti umum tahu, Malaysia ditubuhkan secara rasmi pada 16 September 1963. Walau bagaimanapun, untuk mencapai pembentukan Malaysia bukanlah mudah, malah terdapat pertumpahan darah akibatnya.

Ini kerana pada 20 Jan 1963 hingga 11 Ogos 1966, Malaysia dan Indonesia telah berbalah dalam ‘perang’ yang tidak diisytiharkan, digelar Konfrontasi.

Namun, kenapa konfrontasi ini berlaku? Apa yang membawa kepada perbalahan antara dua negara ini?

Rancangan Indonesia Rosak, Sukarno Buat Slogan “Ganyang Malaysia”

Pada tahun 1962, Suruhanjaya Cobbold menetapkan bahawa dua pertiga daripada penduduk Borneo Utara (Sabah), dan Borneo (Sarawak) menerima Konsep Malaysia, tetapi Indonesia dan Filipina tidak berpuas hati dengan penemuan Suruhanjaya.

Kewujudan Malaysia dianggap mengganggu perancangannya sendiri untuk menyatukan Tanah Melayu serta Borneo di bawah pemerintahan Indonesia.

Indonesia percaya bahawa penubuhan Malaysia adalah satu bentuk neo-imperialisme, dan neo-kolonialisme dan melihatnya sebagai ancaman kepada integriti wilayahnya, dan aspirasi penduduk berbahasa Indonesia di wilayah jiran.

Malah, Tunku Abdul Rahman dituduh memijak bendera Indonesia. Namun hal ini dinafikan oleh Tunku.

Susulan itu, pada 20 Jan 1963, kerajaan Indonesia menerbitkan deklarasi Konfrontasi yang mengutuk pembentukan Malaysia.

Sepanjang konfrontasi ini (1962-1966) seramai 114 askar pasukan komanwel, 36 orang awam Sarawak dan lebih daripada 590 orang askar Indonesia terbunuh. Kini pada setiap 16 September kita akan sambut Hari Malaysia di seluruh negara.

“Tuntutan Sabah” oleh Filipina

Filipina tidak terlibat secara langsung dalam konflik Konfrontasi Indonesia–Malaysia.

Walau bagaimanapun, Filipina mempunyai tuntutan wilayah ke atas bahagian timur Borneo Utara (Sabah). Tuntutan itu berdasarkan faktor sejarah, budaya, dan geografi, dan dikenali sebagai “Tuntutan Sabah”.

Baca Juga: Ringgit Malaysia Pernah Sama Nilai Dengan Singapura & Brunei?

Kesultanan Sulu, sebuah kesultanan Islam yang wujud selama berabad-abad di selatan Filipina, secara sejarah memegang tuntutan ke atas wilayah yang termasuk bahagian utara Borneo, sebahagian daripada Sabah masa kini.

Pada akhir abad ke-19, Sultan Sulu memajakkan wilayah Sabah kepada sebuah syarikat perdagangan British, yang akhirnya membawa kepada penguasaan British ke atas kawasan tersebut. Selepas Perang Dunia II, Filipina terus menegaskan tuntutannya ke atas Sabah, menganggap ia sebahagian daripada wilayahnya.

Bagaimana semuanya berakhir?

Kejatuhan Sukarno memainkan peranan penting menamatkan pertempuran itu, dan beliau digantikan dengan Suharto pada 1966.

Mujur Suharto tidak berminat meneruskan polisi Sukarno, dan memulakan rundingan damai pada Mei 1966 yang berakhir dengan perjanjian pada 11 Ogos 1966.

Sumber: Wikipedia

Total
0
Shares
Related Posts