Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Apa Yang Berlaku Di Rusia? Ini Perkara Anda Perlu Tahu

Sabtu lalu, Pemimpin Wagner, Yevgeny Prigozhin, telah menuduh tentera Rusia melakukan serangan maut ke atas tenteranya ketika mereka berperang bagi pihak Rusia dalam peperangan menentang Ukraine.

Rusia telah menghadapi pemberontakan bersenjata selepas Yevgeny Prigozhin, ketua pasukan upahan, mengarahkan pejuangnya untuk merampas pangkalan tentera di bandar utama Rostov-on-Don, berhampiran sempadan Ukraine.

Wagner telah mengambil tindakan ini sebagai “membalas dendam” terhadap ketua pertahanan di Moscow, yang didakwa bertanggungjawab atas serangan terhadap tenteranya semasa mereka berperang bagi pihak Rusia di timur Ukraine..

Kenapa ia boleh berlaku? Untuk penjelasan lanjut, ikuti perkongsian di bawah ini. 

Pemberontakan di Rusia berlaku akibat serangan peluru berpandu?

Seperti yang dinyatakan diatas, Prigozhin didakwa melakukan rampasan kuasa selepas tentera Rusia melakukan serangan peluru berpandu ke atas tenteranya ketika mereka bertempur bagi pihak Rusia dalam perang menentang Ukraine.

Walau bagaimanapun, Prigozhin menafikan bahawa cubaaan rampasan kuasa berlaku. Namun, beliau meminta ketua tentera Sergei Shoigu dan Valery Gerasimovn diserahkan kepadanya, atau pemberontakan akan berterusan, sambil menambah dalam mesej audio bahawa semua anggotanya “bersedia untuk mati” untuk rakyat Rusia.

Apa yang dikatakan oleh Vladimir Putin?

Tanpa merujuk kepada Prigozhin atau Wagner, Presiden Rusia menyifatkan tindakan pemberontak sebagai tindakan “tikam belakang” yang dikatakannya sebagai “pengkhianatan”.

Putin berjanji bahawa “hukuman” untuk mereka yang terlibat, sambil menambah bahawa “semua perintah yang diperlukan telah diberikan” untuk menangani krisis itu.

Putin memaklumkan perkara itu kepada rakyat, sebagai tanda betapa seriusnya Kremlin mengambil krisis itu. Malah, rejim anti-keganasan telah dilaksanakan di ibu kota Moscow dan beberapa wilayah lain di seluruh negara.

Selain itu, Rusia juga mengumumkan bahawa ia telah membuka penyiasatan jenayah ke atas Prigozhin, berikutan dakwaannya mengenai serangan yang dilakukan oleh tenteranya.

Adakah ‘punca’ lain yang menyebabkan pemberontakan?

Rusia

Terdapat ketegangan antara Wagner dan tentera rasmi Rusia kerana Prigozhin telah berulang kali menyalahkan menteri pertahanan Shoigu kerana jumlah korban yang tinggi di medan perang di Ukraine.

Menurut Prigozhin, perang itu dilakukan untuk Shoigu menjadi Marshal, jadi dia boleh mendapatkan Second Hero Star.

Peperangan itu bukan untuk memusnahkan atau menyah-nazikan Ukraine. Ia diperlukan untuk bintang tambahan.

Pemimpin Wagner, Yevgeny Prigozhin

Prigozhin juga menyalahkan perang ke atas oligarki, mengutuk puak yang praktiknya dalam pemerintahan Rusia hari ini.

Bagaimana semuanya berakhir?

Menurut sumber, Pejabat Presiden Belarus Alexander Lukashenko berkata beliau telah menjadi perantara perjanjian dengan Prigozhin, yang bersetuju untuk meredakan keadaan. Malah, tentera upahan Kumpulan Wagner telah dijanjikan pengampunan jika mereka meletakkan senjata mereka.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata kes jenayah yang telah dibuka terhadap Prigozhin kerana pemberontakan itu akan digugurkan, kerana Prigozhin disahkan akan meninggalkan Rusia ke Belarus.

Sumber: Reuters, Al jazeera, Business Insider, BBC

Total
0
Shares
Related Posts