Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Tiga Orang Tidak Perlukan Pasport Untuk Keluar Negara?

Semua orang di dunia memerlukan pasport untuk menyeberangi sempadan antarabangsa. Daripada Perdana Menteri, Raja, dan rakyat biasa. semua orang perlu membawanya apabila ingin melancong ke luar negara.

Bagaimanapun, tahukah anda terdapat tiga individu yang boleh melancong tanpa pasport di dunia?

Apa itu pasport?

Menurut Kamus Oxford, pasport adalah dokumen rasmi yang mengenal pasti orang sebagai warganegara negara tertentu. Ia adalah dokumen perjalanan yang mentakrifkan orang apabila mereka berada di negara asing.

Walaupun pemimpin dunia dan ahli politik mungkin diberikan perjalanan tanpa visa kerana hubungan diplomatik, hanya segelintir yang terpilih mempunyai keistimewaan untuk mengembara ke seluruh dunia tanpa pasport.

Siapa yang boleh melancong tanpa pasport?

Maharaja dan Maharani Jepun

Pasport japan adalah salah satu yang paling berkuasa di dunia. Walaupun warga Jepun boleh melawat lebih 189 negara tanpa visa, raja Jepun tidak memerlukan pasport untuk mengembara ke seluruh dunia.

Maharaja Naruhito, pemerintah ke-126 Imperial House of Japan, dan isterinya, Empress Masako, mempunyai kebebasan untuk melancong ke luar negara tanpa pasport.

Kementerian Luar Jepun memutuskan bahawa tidak sesuai untuk mengeluarkan pasport sedemikian untuk Maharaja atau Maharani.

Baca Juga: 5 Tragedi Kapal Selam Dalam Sejarah Dunia

Walau bagaimanapun, pasport diplomatik telah dikeluarkan kepada ahli keluarga Diraja yang lain, termasuk Putera Mahkota Fumihito dan Puteri Kiko.

Raja England, Raja Charles III

Raja terbaharu United Kingdom, Raja Charles III, tidak mempunyai pasport. Mendiang Ratu Elizabeth II, ibu Raja Charles, juga tidak pernah memiliki dokumen perjalanan ini.

Mengikut norma yang diikuti oleh kerajaan UK, pasport British dikeluarkan atas nama raja maka tidaklah perlu bagi raja untuk memilikinya. Bagaimanapun, semua ahli keluarga diraja yang lain, termasuk Permaisuri Camilla dan Putera William, perlu membawa pasport setiap kali mereka keluar dari Great Britain.

Tahun ini, set pertama pasport baharu telah dikeluarkan atas nama Raja Charles. Terdahulu, semua pasport itu membawa nama Ratu Elizabeth. Tambahan pula, Raja Charles tidak memerlukan lesen untuk memandu di UK atau di luar negara.

Sumber: CNBC

Total
0
Shares
Related Posts