Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

5 Tragedi Kapal Selam Dalam Sejarah Dunia

Kapal selam telah memainkan peranan penting dalam peperangan laut, penerokaan, dan penyelidikan saintifik. Kapal yang luar biasa ini telah menjadi sempadan pemahaman kita terhadap kedalaman laut.

Bagaimanapun, sepanjang sejarah, terdapat beberapa peristiwa bencana letupan kapal selam. Berikut adalah lima tragedi kapal selam pada beberapa dekad yang lalu.

Kursk

Salah satu bencana kapal selam yang paling dahsyat dalam sejarah berlaku pada 12 Ogos 2000, apabila kapal selam Kursk Tentera Laut Rusia tenggelam di Laut Barents.

Letupan di bilik torpedo menyebabkannya kapal selam tersebut tenggelam, mengakibatkan kematian kesemua 118 anak kapal. Insiden itu mendedahkan kelemahan dalam keupayaan tindak balas kecemasan dan prosedur penyelenggaraan Tentera Laut Rusia.

KRI Nanggala-402

Sumber: Wiki Commons

Pada 21 April 2021, Kapal selam Indonesia KRI Nanggala difahamkan hilang semasa membuat latihan. Ia dikatakan gagal membuat hubungan selepas menyelam laut dalam kira-kira 60 batu dari pantai Bali. Menurut Tentera Laut Indonesia, kapal selam itu dijadualkan untuk menembak secara langsung torpedonya semasa acara latihan.

Sonar pertama dan kemudian kenderaan pandu jauh laut dalam menunjukkan bahawa kapal selam Indonesia mengalami kerosakan besar apabila menembak torpedo, kapal selam itu telah mengorbankan 53 anak kapalnya ke dasar laut.

INS Sindhurakshak

Sumber: Wiki Commons

Pada Ogos 2013, kapal selam kelas Kilo milik Tentera Laut India, INS Sindhurakshak, mengalami letupan dahsyat semasa berlabuh di Mumbai. Punca letupan adalah kebakaran yang menyalakan amunisi di atas kapal.

Insiden itu mengakibatkan 18 nyawa anak kapal terkorban. Bencana itu membawa kepada tumpuan untuk memperbaharui prosedur keselamatan semasa penyelenggaraan dan menekankan keperluan langkah keselamatan dalam operasi kapal selam di seluruh dunia.

USS Thresher

Sumber: Wiki Commons

Pada April 2013, kapal selam serangan berkuasa nuklear Tentera Laut Amerika Syarikat, USS Thresher, tenggelam secara tragis semasa ujian menyelam dalam di luar pantai Massachusetts. Tragedi itu telah menyebabkan 129 anak kapal kehilangan nyawa.

Bencana itu dikaitkan dengan kegagalan dalam sistem paip air laut kapal selam, yang menyebabkan kehilangan kuasa dan ketidakupayaan untuk naik ke permukaan. Tenggelamnya USS Thresher menunjukkan kepentingan protokol keselamatan yang ketat dalam reka bentuk dan operasi kapal selam.

ARA San Juan

Sumber: Wiki Commons

Pada November 2017, kapal selam diesel-elektrik Tentera Laut Argentina, ARA San Juan, hilang di Lautan Atlantik Selatan dengan 44 anak kapal.

Komunikasi terakhir kapal selam itu melaporkan kerosakan bateri yang disebabkan oleh kemasukan air laut melalui snorkel, yang membawa kepada litar pintas. Walaupun operasi mencari dan menyelamat antarabangsa dilakukan serpihan itu hanya ditemui setahun kemudian.

Sumber: nationalinterest, deccanherald

Total
0
Shares
Related Posts