Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Nikola Tesla Pernah Ramal Penggunaan Telefon Pintar?

Nikola Tesla adalah seorang saintis Serbia-Amerika yang terkenal kerana mereka bentuk sistem bekalan elektrik arus ulang alik (AC).

Jurutera yang boleh bercakap dalam lapan bahasa, mempunyai ingatan eidetik dan memegang 300 paten pada masa dia meninggal dunia telah menjadi sumber inspirasi oleh pengasas Google Larry Page dan pengasas Tesla Elon Musk.

Namun tahukah anda, Tesla pernah meramalkan penciptaan telefon pintar?

Melalui televisyen dan telefon kita akan melihat dan mendengar satu sama lain dengan sempurna seolah-olah kita bersemuka, walaupun jarak antara beribu batu; dan instrumen yang melaluinya kita akan dapat melakukan kehendaknya adalah sangat mudah berbanding dengan telefon kita sekarang. Seorang lelaki akan dapat membawa satu dalam poket jaketnya.

Kenyataan itu diambil daripada temu bual dengan Tesla yang dijalankan oleh wartawan John B. Kennedy dan diterbitkan dalam artikel 30 Januari 1926 dalam majalah Collier.

Dalam temubual itu, Tesla telah membuat ramalan tentang “peranti kecil,” yang tidak dapat difikirkan pada masa itu iaitu telefon pintar.

Tesla melihat kemungkinan bukan sahaja telefon mudah alih, tetapi peranti yang juga akan menghantar imej “segera dan tanpa mengira jarak.”

Baca Juga: Asal Nama ‘Bluetooth’ Daripada Vikings?

Bukan itu sahaja, Tesla juga meramalkan Wi-Fi, kamera MRI, dan dunia baharu dimana wanita berkuasa. Malah, Dia membuat beberapa lakaran yang boleh menghentikan semua peperangan yang akan datang.

Tesla dikatakan seorang genius yang mampu melihat di luar masanya sendiri. Kecenderungannya kepada teknologi bukan sahaja sebagai matlamat yang direalisasikan, tetapi di atas semua, sebagai titik permulaan yang baru.

Sumber: geekwire

Total
0
Shares
Related Posts