Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Dari Mana Istilah ‘Bug’ Digunakan Sebagai Ralat Komputer?

Pernah anda terfikir bagaimana ralat di dalam komputer dipanggil sebagai bug dan kenapa istilah itu digunakan untuk menunjukkan ralat di dalam bidang komputer?

Ini adalah kisah mengenai “bug” pertama dalam sejarah komputer, dan bagaimana ia menjadi istilah untuk menunjukkan ralat atau kesilapan yang dilakukan oleh komputer.

Asal-usul pertama istilah bug

Walaupun istilah Komputer “bug” adalah konstruk yang agak baru dan hanya digunakan untuk bidang pengkomputeraan. Namun, istilah ‘bug‘ telah digunakan dahulu dalam bidang kejuruteraan secara tidak formal untuk beberapa lama.

Konsep itu, bermula sejak 1843 apabila Ada Lovelace menulis sepucuk surat tentang satu kemungkinan tentang masalah program “kad” yang digunakan dalam enjin analisis Charles Babbage.

Proses menganalisis mesti dilakukan secara sama untuk menyediakan Enjin Analitik dengan data operasi yang diperlukan, dan di sini juga mungkin terdapat kemungkinan sumber ralat. Diberikan bahawa mekanisme sebenar tidak tersilap. dalam prosesnya, kad mungkin memberikan pesanan yang salah.

Dalam petikan ini, Lovelace merujuk kepada mekanisme pengiraan sebenar yang bebas ralat dalam cara ia memproses data, tetapi menetapkan bahawa data yang diberikan boleh menghasilkan keputusan yang salah.

Namun, sehingga harini Istilah “bug” tidak tahu siapa yang mencipta istilah “bug” untuk merujuk kepada ralat.

Istilah komputer “Bug” hanya digunakan pada 1947

Istilah “bug” telah digunakan untuk menggambarkan masalah atau gangguan dalam komputer sejak abad ke-19. Penggunaannya boleh dikesan kembali kepada insiden yang berlaku pada tahun 1947, melibatkan salah satu komputer elektronik terawal, Harvard Mark II.

Harvard Mark II adalah sebuah komputer besar yang mengambil keseluruhan bilik, dan digunakan untuk pengiraan saintifik dan aplikasi ketenteraan.

bug
Grace Hopper dan Harvard Mark II Sumber: Pinterest

Pada 9 September 1947, seorang juruteknik bernama ‘Grace Murray Hopper’ yang bekerja pada mesin itu mendapati bahawa salah satu perantinya tidak berfungsi. Setelah membuka mesin itu untuk mencari kerosakan, mereka mendapati seekor serangga terperangkap di dalam salah satu peranti.

Hopper berjaya mengeluarkan serangga itu dan merakamkannya pada halaman buku log, dengan tatatanda “First actual case of bug being found.” Istilah “bug” digunakan dalam kes ini untuk merujuk kepada serangga yang telah menyebabkan masalah dalam fungsi komputer.

First actual case of bug being found. Sumber: daily.jstor

9 September 1947 – pada 3:45 petang – Grace Hopper merekodkan “kes sebenar pertama pepijat ditemui” dalam buku lognya. Pepijat itu ialah rama-rama yang ditemui di antara geganti komputer Harvard Mark II.

Baca Juga: Bagaimana Sesuatu Perkataan Dapat Masuk Ke Dalam Kamus?

Walaupun kejadian serangga itu sering disebut sebagai asal-usul istilah “computer bugs”. Namun, penggunaan istilah untuk menggambarkan gangguan dalam pengaturcaraan komputer tidak digunakan secara meluas sehingga beberapa tahun kemudian. Malah, hanya pada tahun 1960-an istilah “bug” hanya digunakan dalam industri komputer untuk merujuk kepada ralat dalam perisian.

Siapa sangka ‘bug‘ pertama yang berlaku di komputer sebenarnya terhasil disebabkan oleh serangga sebenar?

Sumber: daily.jstor, nationalgeographic, patracompany

Total
0
Shares
Related Posts