Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Mossad Guna Penduduk Tempatan Untuk Culik Rakyat Palestin Di Malaysia

Agensi perisikan Israel, Mossad, telah mengguna perkhidmatan penduduk tempatan untuk memburu anggota Hamas di Malaysia dalam peperangan berterusan menentang gerakan Islam yang berpangkalan di Palestin.

Menurut New Straits Times, penculikan seorang lelaki Palestin baru-baru ini dikatakan mempunyai hubungan dengan Hamas, didakwa dilakukan oleh koperasi Malaysian Mossad.

Lelaki palestin yang juga bekerja sebagai programmer itu diculik pada 28 September di Jalan Yap Kwan Seng di Kuala Lumpur oleh empat lelaki, yang dipercayai beroperasi bagi pihak Mossad.

Rakan cuba campur tangan tetapi diberi amaran supaya menjauhkan diri oleh pihak Mossad.

Laporan itu menyatakan bahawa warga Palestin yang diculik kemudian dibawa ke sebuah chalet di Kuala Langat di mana dia disoal siasat melalui panggilan video oleh ejen Israel.

Mangsa dikatakan dipukul oleh perisik di Malaysia apabila jawapannya tidak memuaskan hati Israel.

Orang Israel ingin tahu tentang pengalamannya dalam pembangunan aplikasi komputer, kekuatan Hamas dalam membangunkan perisian, anggota Briged Al-Qassam yang dia tahu dan kekuatan mereka.

Bagaimanapun, mangsa berjaya diselamatkan polis 24 jam selepas dia diculik selepas rakannya melaporkan kejadian itu di balai polis Dang Wangi.

Laporan itu juga menyatakan bahawa terdapat salah komunikasi antara agensi Mossad Malaysia dengan pengendali mereka kerana mereka sepatutnya menculik dua programmer warganegara Palestin dan bukannya hanya seorang.

Mangsa yang mengalami kecederaan di badan, kepala dan kaki telah meninggalkan Malaysia.

Sebelas rakyat Malaysia, termasuk seorang wanita, telah didakwa menculik lelaki Palestin itu.

Menurut laporan Harian Metro, mereka yang terlibat adalah Edy Koim Said, Norakmal Hassan, Dody Junaidi, Tengku Arif Bongsu Tengku Hamid, Naziree Mustapha, Faizull Hardrey Isa, Iqmal Abdul Rahis, Sufian Saly, Al-Hatim Fauzi, Raibafie Adnan dan Nidarahayu Zainal.

Walau bagaimanapun, Ini bukan kali pertama Mossad didakwa menjalankan operasinya di bumi negara.

Pada 21 April 2018, Fadi Mohamed al-Batsh, 35, seorang profesor Palestin dan ahli Hamas, terbunuh dalam satu tembakan memandu di Kuala Lumpur, dengan keluarganya menuduh Mossad berada di belakang pembunuhan itu, walaupun dinafikan oleh Israel. agensi perisikan.

Sumber: nst, hmetro

Total
0
Shares
Related Posts