Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Memperingati Tragedi Pengeboman Bandar Hiroshima

Ogos 2022 menandakan ulang tahun ke-77 pengguguran bom atom di bandar Hiroshima dan Nagasaki Jepun.
Hiroshima

Tujuh puluh tahun lepas, Amerika Syarikat telah menjatuhkan bom atom pertama di dunia ke atas bandar Hiroshima Jepun. Perkara ini telah menjadi salah satu sejarah peperangan paling penting kerana sebelum ini tiada satu senjata nuklear digunakan dalam peperangan.

Apa yang berlaku di Hiroshima?

Pada 6 Ogos 1945 jam 8.15 pagi waktu Jepun, sebuah pesawat pengebom B-29 Amerika bernama Enola Gay telah menjatuhkan bom atom di bandar Hiroshima di Jepun.

Hampir 80,000 orang terbunuh akibat letupan itu, dan 35,000 lagi cedera selepas pengeboman yang memusnahkan Hiroshima.

Tiga hari kemudian, satu lagi bom nuklear dijatuhkan oleh Amerika di bandar Nagasaki Jepun. Sebanyak 74,000 orang maut dalam letupan Nagasaki

Serangan ke atas Nagasaki memusnahkan kira-kira 30% bandar nagasaki. Walau bagaimanapun, mereka yang terselamat mengalami kecederaan teruk, dan penyakit daripada radiasi nuklear.

Kenapa Amerika Syarikat menggugurkan bom di Hiroshima?

Photo by Museums Victoria on Unsplash

Matlamat utama menggugurkan bom itu adalah untuk memusnahkan keupayaan Jepun untuk berperang. Namun Harry S. Truman memutuskan bahawa mengebom bandar tidak akan memberikan kesan untuk membuat jepun menyerah.

Maka Hiroshima telah menjadi sasaran utama, kerana bandar itu berkhidmat sebagai ibu pejabat Tentera Kedua dan Tentera Wilayah Chugoku. Ini menjadikan Hiroshima salah satu stesen perintah tentera dan tapak depoh bekalan tentera terbesar dan pusat perkapalan tentera terulung untuk tentera dan bekalan.

Tragedi Pengeboman Hiroshima dianggap sejarah yang penting. Penerimaan bom nuklear telah berubah selepas tragedi Hiroshima. Kebanyakan negara tidak menyokong penggunaan bom nuklear.

Kemusnahan yang telah dilakukan oleh Bom Enola Gay

Apabila bom meletup di Hiroshima. Letupan itu telah memusnahkan kesemua bangunan yang berada dalam radius 2.5 km dari bom itu.

Hiroshima
Photo by Rap Dela Rea on Unsplash

Terdapat 90,000 bangunan di Hiroshima sebelum bom itu dijatuhkan, tetapi hanya 28,000 yang tinggal selepas letupan itu. Beribu-ribu dan beribu-ribu orang terbunuh. Ramai yang cedera parah.

Tetapi penderitaan itu tidak berakhir di situ kerana ia bukan sekadar bom biasa. Sinaran nuklear yang dikeluarkan apabila ia meletup menyebabkan orang ramai menderita penyakit yang mengerikan. Beribu-ribu lagi orang mati akibat kecederaan dan penyakit radiasi dalam beberapa minggu, bulan dan tahun berikutnya.

Adakah senjata nuklear masih digunakan pada masa kini?

Photo by Frederic Köberl on Unsplash

Senjata nuklear adalah senjata yang tidak bermoral. Kini mempunyai senjata nuklear juga didapati menyalahi undang-undang dalam semua aspek di bawah undang-undang antarabangsa, dengan mulanya Perjanjian Larangan Senjata Nuklear pada 22 Januari 2021.

Perjanjian itu bertujuan untuk mengehadkan bilangan negara yang mempunyai nuklear, untuk menggalakkan pelucutan senjata. Sebabnya ialah, jika negara-negara hanya boleh membina stok nuklear, dan jika satu atau dua negara pergi berperang, maka negara tersebut pada dasarnya berisiko memusnahkan dunia.

Ringkasnya, perjanjian itu wujud untuk menghalang negara-negara, selain lima kuasa besar, daripada mempunyai nuklear, dan sebaliknya menggalakkan penggunaan teknologi nuklear untuk tujuan damai

Sumber: Bombing of Hiroshima and Nagasaki, Atomic Bombing of Hiroshima,

Total
0
Shares
Related Posts