Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

MH370: Misteri Kehilangan Pesawat Malaysia Airlines

Hari ini 9 tahun yang lalu, pesawat Malaysia Airlines MH370 diisytihar hilang.

Pada 8 Mac 2014, sebuah pesawat Malaysia Airlines Boeing 777 bersama 227 penumpang dan 12 anak kapal di dalamnya hilang ketika dalam pernerbangan ke Beijing.

Kehilangan pesawat MH370 mencetuskan salah satu operasi mencari dan menyelamat terbesar dalam sejarah penerbangan.

Sehingga kini, kes itu kekal menjadi satu misteri terbesar dalam dunia penerbangan moden, menimbulkan persoalan tentang keselamatan dan teknologi pesawat boeing.

Pencarian Bermula & Petunjuk Palsu pesawat MH370

Selepas kehilangan MH370, usaha mencari antarabangsa telah dilancarkan di Laut China Selatan, di mana komunikasi terakhir dengan pesawat itu direkodkan.

Bagaimanapun, analisis data satelit tidak lama kemudian mendedahkan bahawa pesawat itu meneruskan penerbangan selama beberapa jam selepas terputus hubungan, menyeberangi semenanjung Malaysia dan Laut Andaman sebelum hilang daripada radar.

Sumber; Wikipedia

Kawasan pencarian kemudiannya diperluaskan untuk meliputi kawasan Lautan Hindi berdasarkan pengiraan kemungkinan laluan penerbangan. Beberapa misi pencarian telah dijalankan menggunakan pelbagai teknologi, termasuk sonar dalam air, tinjauan udara yang meliputi kawasan seluas lebih 120,000 kilometer persegi.

Namun, pada tahun-tahun berikutnya, beberapa serpihan dipercayai dari MH370 dihanyutkan di pantai Madagascar, Pulau Reunion, dan Tanzania. Serpihan itu, termasuk kepak sayap dan flaperon, disahkan berasal dari pesawat yang hilang melalui analisis forensik.

Bagaimanapun, penemuan itu tidak memberikan sebarang petunjuk mengenai punca nahas atau lokasi kotak hitam.

Teori Konspirasi dan kontroversi

Kehilangan MH370 mencetuskan pelbagai teori konspirasi dan spekulasi mengenai punca kejadian, daripada rampasan kepada keganasan kepada juruterbang membunuh diri. Sesetengah pihak mendakwa pesawat itu dirampas, ditembak jatuh, atau dibawa ke lokasi rahsia untuk tujuan keganasan.

Pengendalian kes oleh pihak berkuasa Malaysia dan Malaysia Airlines juga mendapat perhatian, dengan beberapa pengkritik mempersoalkan ketelusan dan kecekapan mereka dalam menangani krisis itu.

Kritikan awal dilaporkan atas keatas maklumat yang bercanggah dan penemuan serpihan yang tidak disahkan menyebabkan kekeliruan. Malah, kerajaan ketika itu kurang memberi maklumat kepada waris menyebabkan kerajaan dikritik akhbar luar.

Timbul isu perundangan, waris failkan saman

Kes MH370 juga menimbulkan isu perundangan dan kewangan, kerana waris pesawat tersebut meminta pampasan daripada syarikat penerbangan dan syarikat insurans.

Namun, disebabkan kekurangan bukti fizikal dan punca kehilangan pesawat tersebut membuatkan ia sukar untuk menentukan liabiliti atau jumlah pampasan.

Pencarian pesawat MH370 masih diteruskan

Pada 2017, pencarian MH370 secara rasmi digantung dan telah menelan belanja sebanyak $160 juta serta melibatkan lebih 30 kapal dan 80 pesawat dari pelbagai negara.

Namun, beberapa syarikat swasta dan penyiasat bebas masih melancarkan usaha pencarian dengan menggunakan teknologi dan kaedah baharu. Keluarga mangsa terus menunggu jawapan tentang kehilangan pesawat itu, manakala industri penerbangan bergelut dengan standard keselamatan dan pengawalan penerbangan.

Sumber: Businessinsider, theguardian (1), straittimes

Total
0
Shares
Related Posts