Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Kerajaan Selangor Beri Rawatan Percuma Kesihatan Mental

Kerajaan Selangor mengumumkan akan memberi subsidi dua minggu pertama rawatan psikiatri kepada penduduk negeri itu di bawah program Sihat Mental Selangor (SEHAT).

Dalam satu kenyataan di Facebook, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata kerajaan Selangor akan menanggung kos saringan, konsultasi psikiatri, rawatan asas psikoterapi dan ubat-ubatan.

Beliau berkata RM222,600 telah diperuntukkan untuk program itu, yang menawarkan 700 slot bersubsidi bagi membantu golongan berpendapatan rendah mendapatkan rawatan kesihatan mental yang mereka perlukan.

Baca Juga: Tak boleh tidur malam? Ini Cara Atasi Insomnia

Penduduk Selangor yang ingin memohon perlu melengkapkan saringan awal melalui aplikasi Selangkah, di bawah pilihan Sehat Mental. Jika layak pemohon boleh memilih untuk menjalani saringan kedua di Klinik SelCare pilihan

“Pemohon yang berkelayakan akan kemudian dirujuk kepada pakar psikiatri untuk menjalani campur tangan selanjutnya.”

Untuk makluman, Selangor adalah negeri pertama yang memperkenalkan fungsi kesihatan mental digital yang disepadukan dengan aplikasi Selangkah.

Sejak itu, lebih 60,000 penduduk Selangor telah menjalani pemeriksaan kesihatan mental awal manakala talian bantuan sokongan psikososial Sehat telah membantu 312 pemanggil dari dalam dan luar negeri.

Sumber: Facebook

Total
0
Shares
Related Posts