Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Jangkitan Ameba Pemakan Otak, Dilaporkan Di Korea Selatan?

Korea Selatan telah melaporkan kes pertama jangkitan Naegleria fowleri yang telah membunuh seorang lelaki berusia 50-an. Kes itu dikaitkan dengan ameba pemakan otak yang mungkin terdedah kepadanya di Thailand.

Menurut laporan, lelaki yang tinggal di Thailand selama empat bulan sebelum pulang ke Korea pada 10 Disember, meninggal dunia selepas dijangkiti Naegleria fowleri. Agensi Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA) mengesahkan penemuan itu.

Apa itu Ameba pemakan otak Naegleria fowleri?

Untuk makluman, Naegleria fowleri merupakan sejenis ameba atau mikroorganisma sel tunggal yang hidup di dalam pelbagai ekosistem seperti tanah dan air tawar hangat seperti mata air panas, tasik dan sungai.

Walau bagaimanapun, tidak semua spesies amoeba mempunyai sikap membunuh. Ia adalah Naegleria fowleri yang menjangkiti manusia.

Kes pertama Naegleria fowleri dilaporkan di Virginia berlaku pada tahun 1937.

Bagaimana virus itu merebak?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit yang berpangkalan di AS, Naegleria fowleri amuba merebak ke manusia melalui hidung dan bergerak ke otak. Ia menyebabkan jangkitan dipanggil meningoencephalitis amebic primer (PAM), yang kebanyakannya membawa maut.

Baca Juga: Konjac Jelly Bahaya Kepada Kanak-Kanak & Boleh Bawa Maut?

Jangkitan biasanya berlaku apabila suhu panas, yang mengakibatkan suhu air lebih tinggi dan paras air lebih rendah.

Apakah gejala Naegleria fowleri?

Jangkitan Naegleria fowleri memiliki beberapa simptom awal termasuklah sakit kepala yang teruk, demam, loya atau muntah-muntah.

Namun, jangkitan Naegleria fowleri tidak boleh disebarkan dari satu orang ke orang lain.

Walau bagaimanapun, Jangkitan ameba ini sangat berbahaya kerana berdasarkan jumlah jangkitan sebelum ini, hanya empat pesakit terselamat dengan kadar kematian lebih dari  97 peratus, lapor Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat.

Sumber: TheStar, CDC

Total
0
Shares
Related Posts