Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

KKM Batal Pendaftaran, Panggil Balik Produk Mengandungi Pholcodine

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), telah membatalkan pendaftaran dan mengeluarkan arahan panggil balik ke atas semua produk ubatan berdaftar yang mengandungi pholcodine.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata ada risiko keselamatan dikesan iaitu risiko terjadinya anafilaksis (reaksi alahan teruk dan mengancam nyawa) dengan penggunaan ubat pengendur otot (muscle relaxant) atau neuromuscular blocking agents (NMBAs) semasa proses pembiusan umum (general anaesthesia).

Ini bermakna mereka yang mengambil ubat mengandungi pholcodine (biasanya ubat batuk) dalam tempoh 12 bulan lepas, berhadapan risiko lebih tinggi untuk mengalami anafilaksis sekiranya diberi ubat pengendur otot atau NMBAs semasa proses pembiusan penuh, misalnya semasa menjalani pembedahan,

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisyam Abdullah 

Malah, menurut beliau bahan berkenaan diklasifikasikan sebagai ubat terkawal Kumpulan C serta boleh diperoleh tanpa preskripsi. Pholcodine merupakan sejenis ubat bagi mengawal dan menghentikan batuk jenis kering di dalam kalangan dewasa dan kanak-kanak.

Baca Juga: Kurangkan Main Media Sosial Selama “15 Minit” Mampu Tingkatkan Kesihatan?

KKM batalkan pendaftaran untuk 14 produk ubatan di Malaysia

Keputusan PBKD membatalkan pendaftaran dan arahan panggil balik produk mengandungi pholcodine diambil berdasarkan bukti daripada pelbagai pihak termasuk kajian “Allergy to Neuromuscular Blocking Agents and Pholcodine Exposure”.

Terdapat 14 produk mengandungi pholcodine yang berdaftar dengan PBKD dalam bentuk tunggal dan kombinasi dengan ubat lain.

Susulan pembatalan pendaftaran produk mengandungi pholcodine, Dr Noor Hisham berkata semua syarikat pemegang pendaftaran produk bertanggungjawab memaklumkan kepada setiap farmasi komuniti dan klinik yang dibekalkan dengan produk itu, untuk berhenti menjualnya di samping memastikan produk dikuarantin sebelum dipulangkan semula kepada pembekal.

Sumber: kpkesihatan

Total
0
Shares
Related Posts