Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Kenapa Mendaki Gunung Everest Dikata Menempah Maut?

Gunung Everest adalah satu destinasi yang ‘popular’ untuk ramai pendaki gunung. Ia adalah gunung tertinggi di Bumi dan salah satu daripada Tujuh Puncak Himalaya.

Malangnya, Everest merupakan salah satu gunung yang paling bahaya untuk para pendaki. Walaupun itu mungkin bukan penghalang bagi ramai pendaki gunung untuk menakluki puncak ini

Baca Juga: Titanic Dirakam Dalam Imbasan Digital Buat Kali Pertama

Jadi apa yang membuat Gunung Everest sebagai tempat yang berbahaya? Adakah sifat semula jadi yang berubah-ubah atau ketinggian boleh menjejaskan tubuh manusia?

Berapa ramai telah menemu ajal ketika menawan puncak itu?

Secara purata, kira-kira 1% pendaki yang mendaki Gunung Everest sejak 30 tahun lalu mati di gunung itu. Itu adalah kadar kematian yang sangat tinggi berbanding dengan puncak lain. Kadar kematian di kalangan pendaki di Denali dari 1903-2006 hanya 0.03%. Cho Oyo, puncak 8,200 meter di Himalaya berhampiran Gunung Everest, mempunyai kadar kematian 0.65%.

Antara percubaan awal yang gagal untuk mengatasi gunung dan puncak pertama pada tahun 1953, hanya 13 orang mati. Namun, dalam tempoh 20 tahun yang lalu, 135 orang lagi telah mati ketika mendaki gunung itu.

Walau bagaimanapun, jumlah kematian sebenar tidak diketahui kerana terdapat lebih ramai orang di Everest berbanding sebelum ini. Pada tahun 2019, terdapat lebih daripada 1,100 orang di gunung itu dan hanya 870 orang telah mendaki.

Apa yang menyebabkan kematian pendaki di Gunung Everest?

Berikut adalah beberapa faktor berbeza yang membuat pendaki terbunuh di Gunung Everest.

Zon Kematian

Menurut sumber, bahagian Gunung Everest di atas 8,000 meter (sekitar 26,000 kaki) dikenali sebagai “zon kematian“. Ini kerana puncak Gunung itu tidak membekalkan oksigen yang mencukupi untuk tubuh manusia.

Dalam satu kajian, kematian di Everest antara 1921 dan 2006 mendapati bahawa 59 daripada 94 kematian yang berlaku melebihi 8,000 meter adalah akibat terjatuh atau hilang. Tiga puluh enam peratus daripada pendaki yang meninggal dunia mengalami keletihan yang teruk dan 22% mengalami kecacatan kognitif.

Zon kematian juga memaksa pendaki untuk memperlahankan pendakian mereka atau menuruni gunung, menjadikan mereka lebih terdedah kepada keletihan atau hipotermia. Majoriti kematian melebihi 8,000 meter adalah dalam kalangan pendaki dalam perjalanan turun dari zon kematian.

Altitude Sickness

Satu lagi punca utama kematian di Everest ialah altitude sickness dan telah meragut nyawa 52 pendaki antara 1921 dan 2006.

Altitude sicknesss hadir dalam dua bentuk di Everest iaitu edema pulmonari ketinggian tinggi (HAPE), di mana paru-paru pendaki dipenuhi dengan cecair, dan edema serebral ketinggian tinggi (HACE), di mana tengkorak pendaki dipenuhi cecair.

Runtuhan Salji

Bahaya seperti runtuhan salji, runtuhan ais dan batu telah membawa detik paling dahsyat di Gunung Everest. Bahaya ini berpotensi untuk membunuh ramai pendaki sekaligus terutamanya jika mereka mendaki bersama. Pada 2014, 16 pendaki Nepal dihanyutkan dari gunung itu dalam runtuhan salji.

Sumber:

1.peakclimbingnepal

2.businessinsider

3.journals

Total
0
Shares
Related Posts