Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Kad Touch ‘n Go Punya Pasal, Individu Rugi RM23,000

Seorang lelaki, 55, dari Jerantut mengalami kerugian RM23,514 selepas ditipu ketika mahu membeli satu set kad Touch ‘n Go (TnG) pada harga RM32.

Kejadian berlaku pada 4 Jan lalu apabila lelaki itu melihat iklan menawarkan kad TnG dilengkapi teknologi NFC (TnG NFC) dijual pada harga murah di Facebook.

Ketua Polis Pahang Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata lelaki itu telah menghubungi penjual yang menyamar sebagai ejen sah untuk menjual kad TnG NFC.

“Mangsa tertarik dengan tawaran pakej keluarga di mana dia boleh membeli empat unit kad TnG NFC pada harga RM32.

Baca Juga: Penubuhan NSRC Bantu Mengatasi Masalah Jenayah Siber

Mangsa kemudian mengisi butiran akaun banknya, termasuk nama pengguna dan kata laluan, untuk melengkapkan prosedur pembayaran, tetapi gagal. Beberapa ketika kemudian, dia menyedari akaun banknya kosong.

Sehubungan itu, Ketua Polis Pahang menggesa orang ramai supaya tidak memuat turun aplikasi atau pautan yang dikongsi oleh orang yang tidak dikenali, atau memberikan butiran perbankan kepada pihak ketiga yang tidak berdaftar.

Terdahulu, seorang suri rumah, 36, dari Raub kerugian RM21,399 apabila cuba menebus 750 mata e-dompet melalui pihak ketiga yang mendakwa dirinya daripada TnG.

Suspek memaklumkan mangsa bahawa e-dompetnya telah tamat tempoh dan terdapat 750 mata tidak dituntut di dalamnya. Mangsa memberikan butiran akaun banknya, termasuk kod peruntukan jenis (TAC).

Mangsa telah memberi sebanyak tujuh kod TAC kepada suspek sebelum menyedari dirinya telah ditipu.

Total
0
Shares
Related Posts