Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Warga Palestin Diancam Wabak Penyakit

Konflik berterusan antara rakyat Palestin dan tentera Israel semakin memuncak, dengan jumlah kematian yang semakin meningkat dan tindakan rejim Zionis menahan keperluan asas, termasuk air bersih, memberi kesan kepada kesihatan penduduk setempat.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan amaran bahawa lebih ramai rakyat Palestin berisiko menghidap penyakit berjangkit berbanding serangan tentera Israel di Semenanjung Gaza.

Ini bergantung pada sistem penjagaan kesihatan yang masih terjejas, dengan akses yang tidak mencukupi kepada ubat-ubatan yang diperlukan.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, hanya lima hospital yang beroperasi sebahagiannya di utara Gaza, kawasan yang menjadi tumpuan serangan darat Israel.

Lapan daripada 11 hospital berfungsi di selatan, di mana tentera Israel telah mengarahkan orang awam untuk melarikan diri. Hanya satu daripada hospital tersebut yang mempunyai kapasiti untuk merawat kes trauma kritikal atau melakukan pembedahan kompleks.

Bulan lepas, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan lebih 70,000 kes jangkitan pernafasan akut dan lebih 44,000 kes cirit-birit direkodkan di rantau ini. Agensi Bantuan dan Kerja PBB bagi Pelarian Palestin (UNRWA) sebelum ini memberi amaran bahawa mereka yang terjejas akibat konflik terpaksa mengambil air yang tidak selamat, yang membawa kepada wabak penyakit.

Sumber: BBC

Total
0
Shares
Related Posts