Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Warga Emas Maut Makan Ikan Buntal

Seorang warga emas meninggal dunia selepas memakan ikan buntal atau ikan buntal, manakala suaminya kini berada di unit rawatan rapi (ICU).

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Johor, Ling Tian Soon, wanita berusia 83 tahun dan suaminya, 84, dari Jalan Sin Tiam di Chamek di sini, menempah ikan itu melalui media sosial dan menerimanya pada pagi Sabtu (25 Mac).

Mereka membersihkan dan memasak ikan buntal itu untuk makan tengah hari kira-kira pukul 3 petang, namun mangsa wanita mula mengalami kesukaran bernafas dan menggigil. Kira-kira sejam kemudian, suaminya mula menunjukkan simptom yang sama.

Baca Juga: Elak Makan Kerang-Kerangan Ketika Air Pasang Merah

Anak lelaki mereka yang tinggal di rumah berbeza membawa mereka ke Unit Kecemasan Hospital Enche’ Hajjah Kalsom untuk rawatan.

Wanita itu kemudian disahkan meninggal dunia pada pukul 7 malam, manakala suaminya masih menerima rawatan di ICU, Tian Soon memaklumkan kejadian itu merupakan pertama kali pasangan berkenaan memakan ikan buntal.

Beliau menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan apa yang mereka makan, terutamanya apabila berkaitan dengan makanan yang diketahui mempunyai risiko kesihatan. 

Sumber: thestar

Total
0
Shares
Related Posts