Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Turkiye & Syria Dilanda Gempa Bumi Korban 670 Orang

Gempa bumi kuat berukuran 7.8 magnitud melanda selatan Turki dan utara Syria awal Isnin, telah mengorbankan sekurang-kurangnya 641 orang dengan beratus-ratus orang cedera dan ratusan lagi dipercayai terperangkap di bawah runtuhan, jumlah korban dijangka meningkat apabila pasukan penyelamat menyisir runtuhan di bandar dan pekan di seluruh wilayah.

Agensi Pengurusan Bencana dan Kecemasan Turki berkata sekurang-kurangnya 284 orang terbunuh di tujuh wilayah Turki. Agensi itu berkata 440 orang cedera. Jumlah kematian di kawasan yang dikuasai kerajaan Syria meningkat kepada 237 dengan lebih 630 cedera.

gempa bumi

Di sebelah sempadan, kira-kira 4 juta orang kehilangan tempat tinggal dari bahagian lain di Syria akibat gempa bumi dan perang saudara yang panjang di negara itu.

Pasukan penyelamat dan penduduk telah memulakan misi mencari mangsa yang terselamat di bawah runtuhan rumah mereka di beberapa bandar yang terjejas dengan gempa tersebut.

Baca Juga: Bumi Makkah Menghijau, Petanda Kiamat?

Kerajaan Turki mengeluarkan amaran ‘tahap empat’ yang meminta bantuan antarabangsa dan menghantar kru penyelamat yang sedang menyaring timbunan serpihan untuk mencari orang yang terperangkap di bawah ratusan bangunan yang runtuh.

Sumber: mirror.uk

Total
0
Shares
Related Posts