Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Subsidi Petrol: Tiga Mekanisme Diperkenal Tahun Depan

Kerajaan merancang untuk memperkenalkan program subsidi bersasar untuk petrol dan diesel, yang akan dilaksanakan pada Januari tahun depan

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli memberitahu parlimen pada 6 november bahawa inisiatif ini akan menggunakan tiga mekanisme berbeza untuk memastikan pengagihan subsidi ini dengan cekap dan adil kepada rakyat.

Berikut adalah pecahan tiga kaedah seperti yang dijelaskan oleh Rafizi:

Pendapatan belanja bersih

Mekanisme pertama adalah berdasarkan pendapatan belanja bersih secara individu. Pendekatan ini bertujuan untuk memberikan subsidi mengikut keadaan kewangan individu, memastikan mereka yang berada dalam akan menerima bantuan.

Pendapatan belanja isi rumah

Mekanisme kedua mempertimbangkan pendapatan belanja isi rumah, menggabungkan perlindungan sosial atau skim bantuan. Kaedah ini mengambil kira pendapatan keseluruhan isi rumah, memastikan keluarga yang menghadapi masalah kewangan mendapat sokongan yang diperlukan, jelas menteri.

Gabungan pendapatan isi rumah dan individu

Mekanisme ketiga menggabungkan kedua-dua pendapatan isi rumah dan individu melalui penggunaan kad subsidi. Ini akan mewujudkan sistem seimbang yang memenuhi keperluan khusus individu dan isi rumah mereka.

“Berikutan ini, keputusan khusus mengenai kaedah akan diumumkan berdasarkan sasaran yang ditetapkan pada masa hadapan,” kata Rafizi di Dewan Rakyat.

Sumber: Berita Harian

Total
0
Shares
Related Posts