Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Roti Gandum Atau Roti Putih? Mana Lebih Sihat

Kalau Beli Tengok Label 100% Gandum
Roti

Terdapat pelbagai jenis roti yang ada di dunia. Namun roti yang sering menjadi pilihan adalah roti putih dan roti gandum. Walau kedua-dua roti di perbuat dari gandum terdapat beberapa perbezaan dari segi kesihatan daripada cara perbuatan roti tersebut.

Ini perkara yang korang perlu tahu tentang perbezaan roti putih dan roti gandum untuk mengamal gaya hidup sihat.

Cara pemprosesan yang berbeza

Roti gandum dan roti putih diproses secara berbeza, yang membawa kepada perbezaan kandungan nutrisi. Begini cara ia dibuat:

Roti gandum secara tradisinya diperbuat daripada gandum yang mempunyai semua komponen gandum, kuman dan endosperma. Ini membolehkan roti mengekalkan lemak, vitamin, mineral dan serat yang sihat. Pastikan korang memilih produk yang mengandungi 100% gandum, atau produk itu mungkin dibuat sebahagiannya dengan tepung ditapis.

Roti putih diperbuat daripada tepung ditapis, dan melalui proses pengilangan untuk menghilangkan dedak dan kuman. Maka apabila ia diproses kebanyakan nutrisi telah dibuang dan hanya endosperma ditinggalkan.

Jadi mana lebih sihat roti putih atau roti gandum?

Roti
Photo by Suhash Villuri on Unsplash

Secara keseluruhan roti gandum lebih sihat, kerana roti gandum tersebut memberi pelbagai manfaat kesihatan seperti mengurangkan risiko diabetes jenis 2, penyakit jantung dan kanser.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membuat pemeriksaan bahan sebelum membeli kerana banyak pengeluar melabelkan roti sebagai “roti gandum” supaya ia kelihatan lebih sihat, tetapi diperbuat daripada tepung ditapis.

Sumber: Healthline, Healthline

Total
0
Shares
Related Posts