Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Pink WhatsApp, Cara Baharu Sindiket Curi Data

Sebentar tadi, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia telah mengeluarkan notis menggesa orang ramai mengelak daripada memuat turun aplikasi bernama Pink WhatsApp .

Suruhanjaya berkata aplikasi itu diiklankan secara palsu dengan dakwaan bahawa ia mempunyai tawaran keselamatan dan privasi yang lebih baik, bersama dengan ciri lain seperti antaranya ubahsuai interface dan keupayaan untuk menghantar fail yang lebih besar berbanding aplikasi WhatsApp biasa.

Bagaimanapun, SKMM berkata aplikasi itu menimbulkan risiko keselamatan kerana ia boleh mengakses item tertentu pada peranti pengguna seperti foto, senarai kenalan dan SMS.

Apa itu Pink Whatsapp?

Pink WhatsApp adalah satu teknik penipuan baharu di mana scammer menghantar mesej dengan pautan yang menjanjikan untuk menukar warna WhatsApp mereka kepada merah jambu.

Dengan mengklik pada pautan, sebaliknya, membawa mereka ke tapak web penipuan atau meminta mereka memuat turun aplikasi berniat jahat.

Penipuan ini bertujuan untuk sama ada mencuri maklumat peribadi yang kritikal, seperti kata laluan atau maklumat kewangan, daripada peranti mangsa atau memasang perisian hasad pada peranti mangsa.

Untuk mengelak daripada menjadi mangsa penipuan ini, adalah penting untuk berwaspada dan mengelak daripada mengklik pautan yang pelik atau memuat turun program yang tidak diketahui.

Jaga keselamatan data anda daripada penipuan

Bagi mereka yang ingin melindungi peranti mereka daripada penipuan sedemikian, mereka harus sentiasa memuat turun aplikasi daripada sumber yang disahkan seperti Google Play. Walau bagaimanapun, pengguna iPhone kekal selamat daripada penipuan seperti itu kerana Apple tidak membenarkan memuat turun aplikasi daripada sumber yang tidak diketahui.

Orang ramai juga harus mengelak daripada memuat turun aplikasi daripada laman web atau APK.

Sumber: Twitter, indianexpress

Total
0
Shares
Related Posts