Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Asal Usul ‘Yee Sang’ Makanan Tradisi Tahun Baru Cina

Yee Sang, juga dikenali sebagai Lo Hei, ialah hidangan tradisional Cina yang biasa dihidangkan semasa Tahun Baru Cina. Tetapi dari mana datangnya hidangan lazat ini?

Asal usul Yee Sang boleh dikatakan bermula daripada bandar Cina purba Canton (kini dikenali sebagai Guangzhou). Pada awalnya, ia adalah hidangan ringkas yang diperbuat daripada ikan mentah dan beberapa herba, tetapi dari masa ke masa ia telah berkembang menjadi hidangan lazat dan berwarna-warni yang kita kenali hari ini.

Walau bagaimanapun, terdapat cerita bahawa Yee Sang dicipta oleh sekumpulan masyarakat Cina yang berpindah ke Malaysia pada awal abad ke-20. Lelaki yang dikenali sebagai Loke Ching Fatt, memperkenalkan versi sendiri ‘Lo Hei Yee Sang’, yang telah menjadi bahagian penting dalam Tahun Baru Cina di Malaysia sejak 1950-an.

Baca Juga: Nenas Pernah Jadi Simbol Kekayaan & Buah Termahal Di Dunia?

Menariknya, Yee Sang hanya diamalkan di Malaysia dan Singapura sahaja, dan boleh dikatakan hidangan itu jarang dilakukan di negara lain.

Tanpa mengira asal usul, Yee Sang telah menjadi tradisi yang digemari ramai keluarga semasa Tahun Baru Cina. Perbuatan menyatukan bahan-bahan tersebut sambil menyebut frasa bertuah dipercayai membawa tuah dan kemakmuran pada tahun baharu.

Jika anda menikmati sepiring Yee Sang, ingatlah permulaannya yang sederhana dan tradisi yang telah menjadikannya sebahagian daripada budaya Cina yang digemari. Lo Hei!

Sumber: TheStar,(1)

Total
0
Shares
Related Posts