Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Arab Saudi Benarkan Pemegang Visa Pelancong Menunaikan Umrah

Peraturan baharu itu membolehkan pemegang visa Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara di Kesatuan Eropah
Arab Saudi

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi membenarkan umat Islam yang memperoleh visa pelancong dan visa komersial untuk menunaikan ibadah umrah di Makkah semasa berada di negara tersebut.

Peraturan baharu itu membolehkan pemegang visa Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) dan negara-negara di Kesatuan Eropah (EU) yang beragama Islam menunaikan ibadah tersebut sempena dengan Tahun Baru 1444 Hijrah.

Peraturan ini bertujuan untuk membolehkan umat Islam menunaikan umrah dengan mudah di negara berkenaan.

Arab Saudi
Photo by Mishaal Zahed on Unsplash

Selain itu, mereka yang mempunyai visa lawatan keluarga dibenarkan menunaikan umrah, dengan membuat tempahan melalui aplikasi Eatmarna.

Untuk menunaikan umrah, pelawat dikehendaki mendapatkan insurans kesihatan yang komprehensif, yang merangkumi kos rawatan COVID-19, kemalangan yang mengakibatkan kematian atau hilang upaya, dan perbelanjaan yang timbul daripada kelewatan atau pembatalan penerbangan.

Mereka yang ingin menunaikan umrah dari negara selain mereka yang layak pula perlu memohon visa di kedutaan Kerajaan di negara mereka.

Dokumen yang diperlukan termasuk bukti tempat tinggal dan pekerjaan, tiket pergi balik, penyata bank yang membuktikan kestabilan kewangan, jadual perjalanan dan maklumat peribadi yang lengkap.

Sumber: Arab News

Total
0
Shares
Related Posts