Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Apa itu ‘Strok Haba’, Ketahui Tanda Serangan & Pencegahnya

Malaysia kini mengalami cuaca yang sangat panas. Adalah penting untuk mengetahui bahawa cuaca ini berpotensi untuk membawa masalah kesihatan seperti strok haba.

Malah, Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) telah mengeluarkan notis cuaca panas pada tahap berjaga-jaga di beberapa kawasan di semenanjung.

Baca Juga: Kematian Akibat Tibi Meningkat Tahun Lepas

Untuk makluman, Strok haba berlaku apabila suhu dalaman badan meningkat melebihi 40°C akibat pendedahan berpanjangan kepada suhu tinggi. Ia boleh disebabkan oleh bekerja atau bersenam dalam keadaan panas, tidak minum air yang mencukupi, atau berada dalam persekitaran yang panas terlalu lama.

Apa itu strok haba?

Strok haba adalah keadaan perubatan serius yang boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat. Ia boleh menyebabkan kerosakan pada otak dan organ penting lain, dan dalam kes yang teruk, ia boleh membawa maut. Mengenal pasti gejala awal boleh mengelakkan komplikasi kesihatan yang serius.

Tanda-Tanda Awal

Adalah penting untuk mengenali tanda-tanda awal strok haba, kerana ia boleh menunjukkan bahawa badan anda terlalu panas dan dalam bahaya mengalami strok haba. Tanda-tanda awal strok haba boleh termasuk:

  • Pening atau sakit kepala
  • Loya atau muntah
  • Keletihan atau kelemahan
  • Kekejangan atau kekejangan otot
  • Degupan jantung yang laju

Jika anda mengalami mana-mana gejala ini, adalah penting untuk mengambil tindakan menyejukkan suhu badan anda dan mendapatkan rawatan perubatan.

Cara mencegahnya

Untuk mengelakkan strok haba, adalah penting untuk mengambil langkah berikut:

• Elakkan aktiviti riadah yang terdedah kepada cuaca panas terutama di waktu puncak jam 11 pagi hingga 3 petang. Banyakkan minum air sebelum, semasa dan selepas bersenam walaupun anda tidak berasa dahaga.

• Minum air dalam kuantiti banyak atau minimum 2.5 liter sehari. Banyakkan pengambilan makanan yang mengandungi air seperti sup dan buah-buahan.

• Elakkan berjalan atau melakukan aktiviti di atas permukaan yang panas seperti simen atau bitumen.

• Jangan berada di kawasan atau ruang tertutup mempunyai pengudaraan kurang baik dan bersuhu tinggi.

• Pantau warna urin atau air kencing anda. Jika warnanya gelap dan jumlahnya sedikit, ia menandakan badan anda kekurangan air. Jadi anda perlu minum sehingga air kencing bertukar menjadi kuning cair.

Strok haba boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat. Namun, dengan mengenali tanda-tanda awal strok haba dan mengambil langkah untuk mencegahnya, anda boleh melindungi diri anda dan orang tersayang daripada keadaan berbahaya ini.

Sumber: healthline, MKN

Total
0
Shares
Related Posts