Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Kes Covid-19 Di Malaysia Hampir Meningkat Dua Kali Ganda

Sejak beberapa minggu lalu, jumlah kes Covid-19 semakin meningkat di Malaysia.

Menurut Kementerian Kesihatan (KKM) semalam, jumlah itu meningkat sekali lagi dari 26 November hingga 2 Disember 2023.

Terdapat 6,796 kes didaftarkan dalam tempoh tersebut, iaitu hampir dua kali ganda daripada 3,626 kes yang dicatatkan minggu sebelumnya.

Kadar pesakit Covid-19 (termasuk mereka yang disyaki menghidap virus) dimasukkan ke fasiliti kesihatan adalah 3.5 bagi setiap 100,000 orang, dan 1.0 daripada pesakit mempunyai simptom kecil.

0.8 peratus katil diduduki pesakit di unit rawatan rapi (ICU), manakala 1.1 peratus katil diduduki oleh pesakit bukan kritikal Covid-19.

Menurut KKM, varian Omicron menyumbang 72.9 peratus daripada Varian Keprihatinan (VOC) yang ditemui, diikuti oleh varian Delta (26.2 peratus), dan varian Beta dan Alpha (bahagian selebihnya). Tiada varian baharu ditemui di Malaysia lagi, dan tiada tanda-tanda varian yang beredar secara tempatan yang lebih menular atau menyebabkan penyakit yang lebih teruk.

Walaupun kes Covid-19 telah meningkat, secara keseluruhannya, keadaan di Malaysia masih terkawal dan tidak memberi tekanan kepada infrastruktur penjagaan kesihatan semasa negara.

KKM juga menasihatkan orang ramai supaya sentiasa memakai topeng apabila pergi ke tempat yang sesak dan mengamalkan TRIIS (Uji, Laporan, Asingkan, Maklumkan, dan Cari).

Total
0
Shares
Related Posts