Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Apa Itu BRICS? Kenapa Malaysia Ingin Menyertainya?

Pada 18 Jun 2024, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata bahawa Malaysia blok ekonomi organisasi antara kerajaan, Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan (BRICS).

Anwar menambah bahawa prosedur rasmi dijangka akan bermula tidak lama lagi dan beliau telah membincangkan perkara itu dengan presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva. Dia juga sedang menunggu jawapan daripada kerajaan Afrika Selatan.

Kami telah mengambil keputusan yang sewajarnya. Kami akan melancarkan proses rasmi tidak lama lagi. Sekarang kami menunggu keputusan akhir, maklum balas daripada kerajaan Afrika Selatan.

Perdana Menteri Malaysia

Jadi apa sebenarnya BRICS? Kenapa Malaysia bersedia untuk menyertai organisasi tersebut?

Apa Itu BRICS

Akronim itu BRIC pada asalnya dicipta pada tahun 2001 oleh penganalisis Goldman Sachs Jim O’Neill, yang menulis kajian mengenai ekonomi negara yang sedang pesat membangun. O’Neill berkata Brazil, Rusia, India dan China (BRIC) mempunyai pertumbuhan KDNK yang akan melebihi negara G7.

BRICS bermaksud Brazil, Rusia, India, dan China. Empat negara asal membentuk kumpulan tidak formal pada 2006 sebagai sekutu. Pada tahun 2011, Afrika Selatan menyertai kumpulan itu, jadi akronim itu menjadi BRICS.

BRICS ditubuhkan untuk menyatukan negara-negara membangun yang paling penting di dunia untuk mencabar kuasa politik dan ekonomi negara-negara kaya di Amerika Utara dan Eropah.

Kenapa banyak Negara mahu menyertai BRICS?

Negara-negara BRICS menyasarkan untuk mewujudkan sistem ekonomi dan perdagangan baharu yang berasingan daripada sistem Barat yang diketuai A.S.

Sejak penubuhan BRICS, ahli telah melihat peningkatan dalam ekonomi negara mereka.

Pada tahun 2010, China menjadi ekonomi kedua terbesar di dunia. India berdiri sebagai ekonomi ke-10 terbesar dalam keluaran dalam negari kasar (KDNK) dan merupakan ekonomi keempat terbesar dari segi KDNK pada Pariti Kuasa Beli (PPP).

Pada 2011, Brazil berada dalam kedudukan keenam ekonomi terbesar di dunia. Manakala Rusia berada di tangga kesembilan.

Negara-negara BRICS juga telah meningkatkan bahagian KDNK global tiga kali ganda pada tahun-tahun lepas.

Negara mana yang menyertai BRICS?

Mesir, Ethiopia, Iran, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu menjadi sebahagian daripada kumpulan itu pada Januari 2024. Jika semuanya berjalan lancar, Malaysia akan menyertai negara-negara ini tidak lama lagi.

Total
0
Shares
Related Posts