Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

Demi Perhatian Dunia, Angelina Jolie Bantu Mangsa Banjir Di Pakistan

Pelakon terkenal Hollywood dan Utusan khas Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian, Angelina Jolie menggesa masyarakat antarabangsa untuk memberi bantuan kepada mangsa banjir di Pakistan.

Perkara itu dimaklumkan oleh Jolie semasa lawatannya ke Pusat Penyelarasan Tindak Balas Banjir Kebangsaan (NFRCC), dia juga berkata bahawa dia tidak pernah melihat bencana banjir yang teruk berlaku seperti di Pakistan .

Kali ini kita melihat negara-negara yang menjaga alam sekitar menanggung beban bencana dan kesakitan dan kematian,

Angelina Jolie
angelina jolie

Dalam pada itu, Jolie turut melawat mangsa yang kehilangan tempat tinggal akibat banjir dengan organisasi bantuan antarabangsa Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa [IRC] dalam usaha untuk mendapatkan perhatian dunia dan bantuan untuk mangsa banjir di Pakistan.

Banjir di Pakistan adalah satu panggilan untuk Negara memerangi perubahan iklim

Menurut data terkini Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Negara, kematian akibat banjir di Pakistan telah meningkat kepada 1,576.

Setakat ini, lebih 33 juta penduduk terjejas oleh bencana banjir itu dan lebih satu juta ternakan terkorban di negara tersebut sejak pertengahan Jun.

Musim tengkujuh di Pakistan tahun ini adalah yang paling teruk sejak 1961. Satu pertiga daripada negara itu kini berada di bawah air akibat hujan lebat dan glasier yang mencair telah menyebabkan Sungai Indus melimpah dan membanjiri kawasan dataran dan ladang yang luas.

Baca juga: Imej Satelit Dedah Lebih 1/3 Kawasan Di Pakistan Tenggelam

Setakat ini, Pakistan telah menerima 119 penerbangan bantuan kemanusiaan dari Türkiye, UAE, China, Rusia, AS, UK, Uzbekistan, Perancis, Arab Saudi, Jordan, Oman, Nepal, Turkmenistan, UNICEF, UNHCR, dan Makanan Dunia. Program.

Sumber: CNN

Total
0
Shares
Related Posts