Platform media paling superb! Penuh fakta menarik & trending terkini

CEO Tesla Elon Musk Ingin Beli Manchester United

Jutawan Tesla Elon Musk mengumumkan bahawa dia mahu membeli Manchester United.
Elon Musk

Dunia bola sepak heboh selepas Jutawan Tesla Elon Musk mengumumkan bahawa dia mahu membeli Manchester United.

Ketua pegawai eksekutif Tesla membuat kenyataan tersebut di Twitter selepas membuat jenaka tentang siapa dia mengundi dari segi politik sebentar tadi.

Walau bagaimanapun, kenyataan itu mendapat reaksi menarik di media sosial.

Adakah Elon Musk serius untuk menjadi pemilik Manchester United?

Elon Musk

Sama ada Musk serius mengenai janjinya untuk membeli Manchester United pada masa ini tidak jelas. Tiada ulasan lanjut mengenai tuntutan itu dibuat oleh keluarga Glazer atau Manchester United.

Untuk makluman, Musk terkenal dengan membuat troll tweet

Agak peminat Manchester United nak ke Elon Musk sebagai pemilik mereka?

Selepas tidak dapat melayakkan diri ke dalam liga juara-juara. Rata-rata peminat merasa tidak puas hati terhadap atas struktur pemilikan semasa Manchester United, kemungkinan besar majoriti penyokong akan mengalu-alukan perubahan tersebut.

Bukan itu sahaja, terdapat sekumpulan peminat Manchester United yang menghantar tweet Musk meminta mereka membeli kelab itu berbanding Twitter.

Siapakah pemilik Manchester United sekarang?

Keluarga Glazer adalah pemilik Manchester United. Mereka memiliki United daripada pembelian asal Malcolm Glazer kelab itu pada tahun 2005.

Berikutan kematian Glazer pada 2014, baki 90 peratus saham dalam United dikongsi sama rata antara Joel, Avram dan empat anaknya yang lain, Kevin, Bryan, Darcie dan Edward, yang kesemuanya memegang jawatan pengarah.

Adakah protes terhadap Glazers?

Protes terhadap Glazers berlaku sepanjang dua dekad yang lalu bermula dari penciptaan FC United pada 2005 dan sepanduk ‘Love United Hate Glazer’ di Old Trafford melalui Red Knights yang disokong peminat pada 2010, yang mahu mengurangkan hutang kelab.

Selain itu, Pada 2018-19 peminat mencarta pesawat untuk mengibarkan sepanduk ‘Glazers Out’ di atas Old Trafford, dan kawasan luar, dengan kumpulan peminat yang muncul meneruskan mesej hutang yang semakin meningkat menjadi kebimbangan utama, bukan persembahan di atas padang.

Penyerbuan Old Trafford 2021 menjadi tajuk utama di seluruh dunia, ketika penyokong United menyalakan semula kemarahan mereka, di samping berjuta-juta penyokong lain menentang penglibatan kelab mereka sendiri dalam projek Liga Super.

Sumber: Unitedinfocus, Sportingnews

Total
0
Shares
Related Posts